Bruno

Pe Bruno l-am luat de la adăpostul celor de la ASPA Bragadiru în noiembrie, când a fost un eveniment de adopții în weekend. Am mers cu gândul că vrem un câine de talie mare pentru că avem loc în curte, în afară de asta n-am avut niciun fel de așteptări legat de el.

Și până la urmă ne-a ales el pe noi, pentru că a venit la gard și s-a ridicat să ne lingă pe mâini. Era lung, negru, curios și cu nasul umed. Și cu o ”cravată” albă. Ne-am întrebat dacă să ne oprim chiar la primele boxe din primul padoc, dat fiind că mai erau încă 6-7, la fel de mari, dar am hotărât că apoi ne-ar fi mult mai greu să ne decidem, așa că am zis că el trebuie să fie.

Ni l-au dat vaccinat, deparazitat, microcipat și încă necastrat, dar cu promisiunea să-l ducem ulterior, ceea ce am și făcut, gratuit, prin programul de sterilizări gratuite al Primăriei de anul trecut, de care beneficiau câini și pisici adoptate/fără stăpân.

Din carnetul de sănătate reiese că are aprox. 2 ani, dintre care cel puțin unul petrecut în adăpost. Înainte de asta, nu se știe. Și asta îl face să fie foarte prietenos și jucăuș cu orice cățel pe care-l întâlnește.

Dar în rest, i-a fost frică de absolut tot: de noi doi, de pisici, de zgomote puternice, de mișcări bruște, de lesă, de alți oameni, de mașini, de cușca pe care i-am amenajat-o. Așa că la început a avut nevoie cel mai mult din partea noastră de răbdare, până să prindă încredere și să-și lărgească universul de confort tot mai mult. N-a fost ușor, mai ales când îl vedeam dormind pe treptele casei la -10 grade, pentru că nu voia să intre nicăieri, sau când se bloca complet în secunda în care îi puneam lesa.

Dar între timp și-a depășit aproape toate temerile, ieșim în parc în fiecare zi, și-a intrat singur în rolul de păzitor al curții și, mai ales, se bucură când ne vede mai mult decât se bucură pentru mâncare.

Sunt sigură că am luat cel mai bun cățel din lume de acolo și mă consider foarte norocoasă, dar știu și că am fi simțit la fel față de oricare altul.

Așa că nu pot decât să îndemn pe oricine își dorește un câine, să facă întâi o vizită într-un adăpost și dacă nu își găsește acolo prietenul pe care-l caută, abia atunci să se gândească la unul de rasă. Sunt sute de căței în fiecare adăpost, de stat sau privat, și sunt de toate mărimile, culorile, vârstele și personalitățile, pe alese.

Brunetul e un fel de vânător-alergător-iubitor 🙂

Irina Guțan
Prietena lui Bruno