13 moduri în care-ți dai seama că pisica ta este cât se poate de fericită!

Te gândești vreodată cât de fericită e pisica ta? Pisicile sunt creaturi independente, iar uneori îți dau impresia că sunt fericite singure și că nu au neapărată nevoie de atenția ta! Dar fiecare pisică este unică și are diverse moduri de a-ți arăta că e fericită, toată ideea e să le identifici!

Dacă vrei să-ți dai seama cât de fericită e pisica, studiază-i limbajul trupului și obiceiurile, vei găsi o mulțime de indicii!

Fii atent la limbajul trupului:

1. Postura relaxată: dacă stă întinsă, cu cele patru lăbuțe sub ea, înseamnă că este fericită și relaxată.

2. Poziția cozii: când e fericită, își ține coada în sus, ușor întoarsă la capăt. Dacă vine spre tine ținându-și coada astfel, fii sigur că e prietenoasă și bucuroasă să te vadă!

3. Ochii: pisica are ochii migdalați, pare că stă cu ei pe jumătate închiși sau clipește lent când se uită la tine? Așa te salută ea cu drag; te sfătuim să îi clipești la fel înapoi! Ar fi chiar nepoliticos din partea ta să nu-i răspunzi la salut.

4. Urechile: dacă vrei să știi cât de fericită e pisica, urechile sunt un semn foarte bun. Dacă le ține în jos, lipite de cap, e mai bine să o lași în pace; dacă și le ține îndreptate înainte înseamnă că e fericită.

5. Mustățile: mustățile sunt elemente-cheie din arsenalul simțurilor la pisici! Nu ajută doar la detectarea prăzii; îți și arată în ce dispoziție este. Dacă e fericită și relaxată, și le ține de o parte și de alta a feței. Dacă și le ține aproape de față, e posibil să nu se simtă în largul ei, chiar să fie neliniștită. E o diferență subtilă, dar e important să o identifici.

6. Auto-curățarea: pisicile se curăță din multe motive: să se răcorească dacă e prea cald, să stimuleze circulația și să-și regleze temperatura corpului sau să-și distribuie uleiurile naturale pentru a se menține în cea mai bună formă. De fapt, pisicile se curăță 50% din timpul cât stau treze! Dacă durata nu e mult mai mare (ceea ce poate sugera o problemă), pisica e relaxată și bucuroasă când se curăță. Verifică să nu aibă zone fără păr sau prea multe ghemotoace de păr (care sugerează că se curăță prea mult).

7. Pofta de mâncare: pisica are poftă de mâncare când e sănătoasă, ceea ce o face și fericită. Pisicile sunt creaturi foarte curate; le place să aibă bolul curat, la locul potrivit, și să nu fie deranjate. Oferă-i hrana care îi e pe gust și variază aromele (poți introduce alimente noi treptat, câte puțin, ca să aibă timp să se adapteze). Nu uita, pisicile adoră gustările! Dar, ca să o ajuți să aibă poftă de mâncare și să-și păstreze sănătatea, nu exagera cu ele! Pisica își poate pierde pofta de mâncare din diverse motive, de la stres la anumite boli (cel mai bine e să o duci la veterinar).

8. Sunetele: când toarce este calmă, mai ales dacă vă relaxați împreună pe canapea, când se simte cel mai confortabil. Totuși, dacă toarce permanent sau în momente neobișnuite, e posibil să aibă o leziune sau să fie stresată.

9. Rutina: pisicii îi place rutina și vrea să știe cum se va desfășura ziua, așa că e o metodă bună să o faci fericită! Dacă vrei să faci o schimbare în program sau să aduci un alt animal de companie în casă, ia în calcul că e un factor de stres pentru pisică – fă schimbările ușor sau adu animăluțul în casă puțin câte puțin.

10. Dormitul: pisica și ațipitul vin la pachet! Dacă e fericită și sănătoasă, doarme mult. Durata somnului depinde de vârstă și nivelul de activitate; dacă își schimbă brusc obiceiurile, cel mai bine e să o duci la veterinar. Când e pui, este foarte activă și are tendința de a „pica” de oboseală după o zi de alergătură; se cațără și vânează mai mult; adesea o găsești încolăcită în vreun loc însorit, odihnindu-se după o perioadă agitată! Pisicile mai în vârstă sunt mai puțin energice, dar tot e bine să îi asiguri câteva locșoare unde să se retragă fără a fi deranjată. Cum să nu-ți fie dragă când doarme fericită?

11. Joaca: când e fericită, are chef să se joace de-a vânătoarea. Se joacă mult cu vreun șoricel de jucărie, un arc sau chiar o lumină de laser plimbată pe podea. Te sfătuim să îți rezervi aproximativ 20 de minute la începutul serii pentru joacă, fiindcă atunci e cel mai activă. Dacă îi acorzi acest timp, te vei apropia și mai mult de ea; te asigurăm că vei avea o pisică sănătoasă și fericită!

12. Alegerea: știai că îți poți dresa pisica? O poți învăța să stea în cușca de transport, să utilizeze litiera și să-și recunoască numele! De multe ori, totuși, pisica face ce vrea ea (o poți convinge cu gustări). Vine în poala ta doar dacă se simte confortabil sau se întoarce din grădină când e pregătită. E foarte bine să o înveți să-și recunoască numele; așa te asiguri că vine înapoi când o chemi. Las-o pe ea să aleagă când interacționează cu tine; nimic nu o face mai fericită decât să facă lucrurile în ritmul ei!

13. Curiozitatea: fie că explorează în grădină, cercetează ceva nou din casă sau se ascunde într-o cutie de carton, pisica e curioasă când e fericită!

Fii atent la obiceiurile pisicii:

Mulți ar spune că mieunatul pisicii pare la fel mereu, dar, dacă ai ceva experiență cu pisicile, există diferențe subtile în mieunat, care îți arată cum se simte. Dacă pisica e mulțumită, mieunatul e mai ascuțit; dacă e mai grav, e posibil să nu se simtă bine sau să fie puțin supărată!

Dacă tot nu ești sigur că pisica e fericită și încă te întrebi cum se simte, ce-ar fi să faci testul Limbajului corporal la pisici? S-ar putea să rămâi surprins de câte lucruri nu știa despre pisica ta!

Ca să începi cum nu se poate mai bine, FELIWAY Classic îți ajută pisica să rămână senină și plină de încredere, chiar și în fața tuturor provocărilor lumii moderne haotice! Pentru că ajută pisica să combată simptomele generale ale stresului, diffuser-ul pus în priză în camera unde pisica stă cel mai mult o ajută să rămână fericită și relaxată!