Sfaturi de Vară

Acum că vara e în toi, avem alte tipuri de activități alături de blănoșii noștri dragi. Nu numai lor, dar parcă și ție îți vine să stai mai mult afară, în aer liber, să te plimbi mai mult, să te bucuri de natură, de mirosul de flori și de soarele de pe cer.
Însă vara vine și cu “pericolele” ei, atât pentru cățeluși, cât și pentru pisicuțe. Căldura prea mare, asfaltul încins, plantele de sezon, paraziții externi, deshidratarea, păsărelele de la geamuri. Acestea sunt doar câteva dintre ele. În rândurile ce urmează vom parcurge cele mai importante 3 sfaturi de vară pentru un sezon fără probleme, atât pentru câini, cât și pentru pisici.

Hai să începem cu cele mai întâlnite pericole în cazul pisicoaselor.

pisica sfaturi de vara ceva pufos

1. Traumatismele prin cădere de la geam/ balcon/ înălțimi

Știm cu toții că pisicile sunt fascinate, absorbite de păsărelele de pe partea cealaltă a geamului, și foarte hotărâte să le prindă. Prin urmare, asigură-te că ai plase de țânțari la toate geamurile, că sunt încă în stare bună de “funcționare”, iar când pleci de acasă, ai grijă să închizi toate ferestrele, nici măcar nu le lăsa rabatate!
Uneori, în misiunea lor să ajungă la păsărele, unele pisici sar și rămân blocate între geamul rabatat și toc. Încercările ulterioare de a ieși din “impasul” în care se află vor duce la înțepenirea lor acolo, la oprirea circulației înspre organele interne și, uneori, chiar la moartea pisicuței.

2. Arsurile solare

În această situație se pot găsi mai degrabă pisicuțele care își petrec o bună perioadă din timp în aer liber. O predispoziție crescută o au pisicile cu blana albă, mai ales la nivelul capului (urechi, nas), dar și cele din rasa Sphinx, de exemplu, care sunt lăsate să se tolănească la soare în curte sau pe balcon.
Razele UVA și UVB le afectează și pe pisici, fiind radiații ce pot produce la nivelul pielii adevărate arsuri, care la rândul lor pot conduce la complicații bacteriene. Astfel de arsuri pot reprezenta și un punct de plecare pentru diferite forme de cancer de piele.
Cum poți preveni? Ai grijă ca pisica ta să nu petreacă prea mult timp tolănindu-se la soare. Oferă-i posibilitatea să se adapostească la umbră sau chiar îi poți limita accesul afară, mai ales pe perioada cu temperaturi mari și soare arzător.
Se pot folosi și creme cu protecție solară (SPF minim 25, fără parfum, coloranți sau conservanți), însă de cele mai multe ori aplicarea lor este dificilă. Dacă vrei să încerci, nu îi aplica și pe năsuc! Regulă valabilă și pentru câini, mai ales că ei sunt cei care petrec cel mai mult timp afară.

3. Șocul termic

Indiferent că sunt pisicuțe de apartament sau își petrec timpul și în aer liber, ele pot suferi șoc termic. Regula este valabilă și pentru cățeluși. În zilele foarte călduroase, caniculare sau chiar cu umezeală crescută, animăluțele sunt predispuse la șocul termic. De ce? Datorită faptului că temperatura ambientală este mărită, blana care le acoperă corpul este și ea în cantitate destul de mare, iar reglarea temperaturii corporale la ei se face pe la nivelul cavității bucale (stau cu gura întredeschisă). Uneori acest mecanism de termoreglare nu mai face față și se instalează șocul termic.
Cum poți preveni? Pentru pisicile care își petrec timpul în aer liber, asigură-te că au o zonă de umbră, răcoare unde se pot adăposti în zilele caniculare. Pune un vas cu apă proaspătă pentru a se putea hidrata. Ai grijă ca la miezul zilei să aibă o ușă/ fereastră deschisă prin care să poată intra în casă, la răcoare. Pentru cele care își petrec timpul numai în casă, lasă aerul condiționat mai mult timp pornit, programează-l să se închidă la ceva timp după ce pleci tu de acasă și chiar să se pornească/ oprească la anumite ore când temperatura în casă ar putea atinge valori ridicate.
Și aici, regula este valabilă și pentru cățeluși.

Să vorbim și despre cel mai des întâlnite pericole și în cazul pufoșilor canini.

sfaturi de vara pentru caini ceva pufos

1. Regula de aur: NU LĂSAȚI CÂINII ÎN MAȘINĂ, NESUPRAVEGHEAȚI!

În zilele călduroase, temperatura din mașină poate crește în decursul a câteva minute. De obicei atinge valori insuportabile și chiar fatale pentru blănoșii noștri dragi. De cele mai multe ori nici umbra, nici geamul întredeschis nu sunt de ajuns pentru a preveni situațiile de șoc termic.
Când știi că ai o zi aglomerată sau locurile în care trebuie să îți desfășori diferite activități nu permit accesul cu câinele, lasă-l acasă!

2. Lăbuțele pe astfaltul încins pot suferi arsuri.

În momentul în care aerul este foarte cald la nivelul capului tău, fii sigur că la nivelul solului este cu 10-15 grade mai cald. Imaginează-ți cât de neplăcut sau dificil este pentru câinele tău să meargă la plimbare pe o astfel de vreme. Plimbările pe distanțe lungi sau chiar medii pot duce la arsuri la nivelul pernițelor.
Poți “verifica” asfaltul! Dacă nu poți suporta să ții mâna pe astfalt mai mult de 1 minut, atunci e cazul să mai amâni plimbarea. Sau dacă este nevoie, neapărat, limitează-te la distanțe mici.

3. Aristele

Pe timpul verii avem parte de vegetația specifică sezonului, printre care și SPICUL. Micuț și firav, acesta poate fi destul de periculos prin aristele pe care le formează și care pot pătrunde în locuri unde nici nu te gândești.
Cel mai frecvent, îl găsim interdigital. După ce arista a înțepat pielea, câinele tău se va linge în încercarea de a scăpa de durerea provocată. Numai că astfel își va introduce și mai adanc arista sub piele, provocând inflamații și infecții interdigitale, situații ce uneori nu se mai remediază decât chirurgical.
O altă localizare este cea nazală. Unii câini, mai ales cei cu un năsuc generos, pot aspira o aristă, atunci când caută prin iarbă diferite lucruri. Ș aici complicațiile sunt destul de mari.
Să nu uităm și de localizarea intraoculară. Aristele se pot localiza la nivelul pleoapei a treia provocând leziuni și durere foarte mare.

Acestea sunt cele mai frecvente pericole ale verii în cabinetele veterinare. Nu putem exclude, desigur, paraziții externi care sunt prezenți tot timpul anului, dar mai ales vara. Așadar, nu uita să îți deparazitezi extern animăluțul de companie!

Florile sunt la mare cautare de către albine în această perioadă. Ai grijă, e posibil ca pufosul tău să fie înțepat în nas dacă e prea curios!

Însă o problemă majoră, valabilă atât pentru câini cât și pentru pisici o reprezintă DESHIDRATAREA. Ai grijă să ai o sursă de apă proaspătă în curte, în casă, în zona în care animalul tău de companie stă pe timpul zilei. Dacă pleci de acasă cu el, asigură-te că ai la tine apă rece și proaspătă și un vas de apă, pentru a i-o oferi ori de câte ori are nevoie!

dr. Anda Strîmbeanu
Panda Vet Care,  București