Dacă ai avut ocazia să iei micul dejun, prânzul sau cina în compania cățelului tău, cu siguranță cunoști privirea aceea, căreia nu îi poți rezista. Mai exact, îi reziști pentru puțin timp, dar atât prietenul tău canin, cât și tu, știți foarte bine că în cele din urmă îl vei îmbia cu ceva bun. Există rase de câini la care acest joc este ceva mai riscant, deoarece, dintr-un anume motiv, sunt mai predispuse spre lăcomie decât altele, motiv pentru care crește și pericolul îngrășării.
Subiectul a stârnit curiozitatea cercetătorilor de la Cambridge, în timp ce studiau genomul labradorilor. Studiul a cuprins maparea genelor a 310 exemplare canine, rezultate care au fost apoi confruntate cu greutatea participanților și cu răspunsurile date de stăpâni cu privire la obiceiurile alimentare ale patrupezilor. Rezultatele au relevat că la o pătrime din labradorii studiați au fost găsite gene care ar putea avea legătură cu luarea în greutate a cățeilor. Așadar, dacă animalul tău de companie este un labrador și observi la el că are un apetit ieșit din comun și se uită de multe ori la tine în felul descris mai sus, motivul nu ține neapărat de cât ești tu de permisiv cu el/ea – poate fi vorba de o trăsătură moștenită, specifică rasei.
Nu numai labradorii au o astfel de trăsătură, dat fiind că variația de gene denumită de către cercetători POMC are un rol asemănător și în cazul retrieverilor. Specialiștii avertizează însă că orice încercare de manipulare genetică, în scopul eliminării lăcomiei sau de creștere controlată, poate avea efecte negativ la rasele de mai sus, motiv pentru care nu este indicată. Așadar stăpânii cățeilor lacomi nu pot face altceva, decât să fie atenți la obiceiurile alimentare ale patrupezilor și să le țină apetitul în frâu, deoarece îngrășarea aduce riscuri, la fel ca la oameni: crește riscul apariției diabetului și a bolilor cardiovasculare și se pot dezvolta probleme musculare. Cel mai bine este să nu îți copleșești patrupedul cu tot felul de bunătăți (riscurile fiind de la o simplă diaree la intoxicații grave) și să îi întocmești, împreună cu veterinarul tău, un meniu care să susțină dezvoltarea armonioasă a cățelului.