Plecăm în concediu. Ce facem cu pisica?

În timp ce pentru câini cel mai mare stres îl reprezintă lipsa stăpânului, pisicile sunt mai afectate de schimbarea mediului lor obișnuit. De aceea, cel mai bine este dacă, pe perioada concediului tău, ea rămâne acasă, unde să îi organizezi supravegherea. Dacă nu este posibil, mai există și alte opțiuni, merită însă să depuneți un efort mai serios pentru alegerea unui „cămin” temporar și crearea unor circumstanțe potrivite.

În mod ideal, pisica nu trebuie mutată din locul ei obișnuit. Sigur că acest lucru este posibil numai în măsura în care există un vecin sau o rudă, care poate veni zilnic la voi, să se uite după pisică, să se asigure că are mereu apă și mâncare și să îi curețe litiera. N-ar fi rău dacă ar putea să se și joace un pic cu ea. Dacă pleci într-o călătorie de o zi sau două, treaba este simplă: dacă îi lași o cantitate suficientă de mâncare și de apă, pisica poate să rămână acasă chiar și singură. Desigur că în acest caz vei avea nevoie de mai multe litiere. Este important ca pisicii să îi lași o mâncare cu care este obișnuită, pentru că o schimbare bruscă a alimentației îi poate cauza probleme digestive. Dacă pisica ta este una care stă afară, în grădină, este posibil ca atunci când ești plecat, ea să se aventureze ceva mai departe de casă, de aceea este important să aibă o zgărdiță pe care să se regăsească toate datele de identificare necesare. În acest scop, o soluție și mai bună este microcipul, care la câini este deja răspândit.

Dacă pisica ta nu poate rămâne nicicum acasă, încearcă să o lași la un prieten care stă într-un apartament, însă pe perioada adaptării la noul mediu, va fi nevoie de mai multă răbdare cu ea. Plasarea pisicii într-o grădină sau curte străină nu este de recomandat însă, pentru că există un mare risc de a se pierde. Cea mai sigură soluție pe care poți să o alegi este pensiunea pentru animale. Acolo se va afla sub supraveghere profesională, va locui într-o „cameră” a ei, iar în schimbul taxei zilnice pe care o vei achita, va primi toată îngrijirea necesară, inclusiv un pic de joacă. În majoritatea pensiunilor pentru animale există și camere web, astfel că o poți urmări și de la distanță.

Indiferent că rămâne acasă sau ajunge într-un loc străin, cu siguranță că noua situație îi va provoca stres. În vederea unei adaptări cât mai ușoare, poți apela la produse care conțin feromoni, de exemplu, diffuserul electric FELIWAY ceva pufos, care nu este un medicament, dar îi va conferi pisicii tale o senzație de siguranță și de bine.

Dacă pisica ta face cam mult pe diva, te ajutăm noi să-i descifrezi comportamentul și să înțelegi ce vrea.

Ține minte ca, la întoarcerea din concediu, să-i arăți cât de mult ți-a lipsit!