Perspectiva cățelului: de ce își linge câinele meu lăbuțele?

Noi, cățeii, avem o treabă cu linsul: este un comportament natural. Uneori face parte din procesul nostru de auto-îngrijire: ne lingem lăbuțele ca să le curățăm de praf și să le menținem curate și frumoase. Facem așa după masă, înainte de a trage un pui de somn sau după ce venim de afară. La urma urmei, chiar nu ne-ar plăcea să murdărim așa frumusețe de covor!

Dar uneori îmi ling lăbuțele din alte motive: mă doare, am diverse alergii sau chiar sunt stresat. Dacă mă vezi lingându-mi lăbuțele mai mult ca de obicei, nu ar fi rău să mă duci la veterinar pentru a fi sigur că nu este vorba de o boală.

Motive pentru lingerea lăbuțelor
În afară de îngrijirea personală, uneori lingerea excesivă a lăbuțelor și curățarea prelungită sunt semne că s-a întâmplat ceva.
Alergii – exact ca voi, oamenii, și noi avem alergii care ne provoacă mâncărimi, inclusiv la nivelul lăbuțelor! Fie că e de la hrană, de la acarieni sau de la altceva ce ne-a atins lăbuța în timpul plimbării zilnice (și polenul poate fi de vină), e posibil să ne lingem sau să ne mușcăm ușor lăbuțele din cauza unei reacții alergice.
Paraziți – deși sunt tratamente preventive pe care să le administrezi pentru a reduce riscul, uneori căpătăm acarieni, căpușe sau purici, mai ales dacă locuim în apropiere de câmpuri, păduri sau dacă facem plimbări prin parc. În aceste cazuri avem mâncărimi generalizate sau localizate la nivelul lăbuțelor.
Durere/inflamație – dacă ne vezi lingând o lăbuță mai mult decât pe celelalte, atunci avem dureri fie la încheietură, fie la nivelul pielii. În caz de înțepături de insecte, așchii sau alte probleme cu lăbuțele, te sfătuim să ne duci la veterinar dacă ai vreun dubiu: el va ști cel mai bine cum să ne trateze pentru a scăpa de disconfort. Poate ne dai și o gustare delicioasă pentru că am stat cuminți la veterinar!
Semnal comportamental – dacă nu sunt motive fizice pentru care ne lingem excesiv lăbuțele, atunci facem așa de stres sau din plictiseală. Ne calmează și ne liniștește linsul lăbuțelor, așa că poate am dezvoltat acest obicei ca să mai treacă timpul sau ca să ne calmăm dacă suntem agitați.

Cum îmi dau seama că patrupedul meu își linge excesiv lăbuțele?
Uneori și noi, câinii, ne luăm cu gândurile! Dacă ne lingem prea mult lăbuțele fără să ne dăm sama, pielea va deveni iritată și chiar ne vom face răni. Este cel mai bine să fii atent și să te asiguri că nu ne facem rău fără intenție!
Stăpânul îmi verifică mereu lăbuțele. Nu prea-mi convenea la început, dar cu un pic de pregătire și atenție am început să mă obișnuiesc. Îmi inspectează periodic lăbuțele și spațiile dintre ele, mai ales după plimbare, ca să se asigure că nu s-au blocat pe acolo semințe, așchii sau altceva care m-ar face să îmi ling excesiv lăbuțele sau chiar să mi le mușc ușor.

Dacă îmi ling prea mult lăbuțele, stăpânul verifică și să nu am vreo roșeață, răni, coajă, unghii rupte sau umflături: sunt un cățel tare curios și uneori în aventurile mele calc în lucruri care îmi rănesc picioarele. Dacă stăpânul observă ceva neobișnuit mă duce imediat la veterinar.

Ce să faci dacă patrupedul își linge excesiv lăbuțele
Dacă observi că îmi ling prea mult lăbuțele, ai mai multe soluții la îndemână:
● Du-mă la veterinar – uneori calc în ce nu trebuie; dacă nu ești sigur că mi-am rănit lăbuța sau dacă pare dureroasă ori inflamată, n-ar fi rău să mă duci la veterinar ca să te asiguri că totul este în regulă.
● Vezi dacă există un model comportamental. Uneori am reacții alergice: dacă observi că îmi ling sau mușc ușor lăbuțele după baie, de exemplu, înseamnă că există un factor declanșator legat de baie. E și mai rău dacă sunt stresat!
● Nu îmi place să mă plictisesc, așa că o simplă stimulare mentală poate fi de ajuns. Când mă plictisesc am tendința de a-mi linge sau mușca ușor lăbuțele, dar dacă prietenul meu om îmi dă jucăria preferată mă simt mai bine.
● Dacă linsul e o problemă de comportament, ideal este să rezolvi cauza principală. De exemplu, uneori devin neliniștit când rămân singur acasă (în acest caz, e nevoie de ceva dresaj în plus pentru a scăpa de linsul excesiv).
● Înainte îmi lingeam lăbuțele când mă simțeam neliniștit, dar omul meu de bază mi-a cumpărat ADAPTIL ca să mă mai relaxez un pic! ADAPTIL Calm Home Diffuser mă ajută să mă simt mai confortabil în situații problematice și mă liniștește; nu mai simt nevoia să-mi ling lăbuțele și e minunat! Stăpânul pune în priză diffuser-ul aproape de culcușul meu confortabil și se asigură că funcționează în permanență (utilizează ADAPTIL Calm Refill o dată pe lună!).
● Uneori nu sunt conștient de ceea ce fac! Dacă îmi ling lăbuțele prea mult, e posibil să fi transformat deja gestul într-un obicei, caz în care am nevoie de ajutor profesionist (specialiștii în comportament canin știu cum să mă scape de acest obicei).
● Cel mai important lucru de reținut: nu mă certa că îmi ling lăbuțele! Nu faci decât să mă agiți și mai tare și să agravezi problema.

Noi, cățeii, ne lingem pentru a ne îngriji; totuși, dacă ți se pare că exagerăm, cel mai bine e să ne duci la veterinar și să te asiguri că suntem în cea mai bună formă!