Mâncarea noastră NU este deloc recomandată animalelor de companie. Află motivele!

Pentru că sănătatea și bunăstarea animalelor de companie ne preocupă în permanență, am stat de vorbă cu dl. dr. Zoltan Bacîrcea despre nutriția animalelor de companie.
În prima parte a interviului, dr. Zoltan Bacîrcea ne-a spus care sunt cele mai frecvente greșeli pe care proprietarii de animale de companie le fac legat de dieta animăluțului lor și de ce mâncarea noastră NU este deloc recomandată pufoșilor noștri.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care proprietarii de animale de companie le fac legat de dieta animăluțului lor? 

Cele mai frecvente greșeli din punctul meu de vedere sunt:
  • Administrarea suplimentelor alimentare fără o analiză prealabilă a dietei
  • Oferirea de recompense de la masă atunci când mâncăm. Sau administrarea resturilor care rămân de la noi
  • Oferirea oaselor care pot provoca numeroase accidente
  • Oferirea recompenselor în exces.

Unele animăluțe sunt foarte pofticioase și nu putem rezista să nu le oferim din gustările noastre. Cât de nocivă este, dacă este, mâncarea noastră pentru ele? Și care ar fi cel mai toxic aliment, alimentul de evitat, pe care să nu-l dăm niciodată pufosului nostru?

Mâncarea noastră nu este deloc recomandată animalelor noastre de companie. Motivele ar fi următoarele:

  • Conține ingrediente care pot fi toxice animalului de companie pe termen scurt sau lung
  • Prin această practică întărim comporatmentul de cerșit și animalul nostru de companie poate refuza să mai consume hrana echilibrată destinată lui
  • Orice modificare a dietei poate să ducă la probleme gastro-intestinale (vomă, diaree)

Printre cele mai nocive alimente ar fi: oasele, dulcurile, alimente care conțin îndulcitori și alimentele care conțin diferite condimente.

Ce rasă de câine este cea mai sensibilă din punct de vedere al nutriției? (din punct de vedere digestiv, piele, blană)

Aici aș discuta despre două categorii:

1) Rase de câini care au nevoie de o atenție mai mare din punct de vedere al nutriției și aici aș discuta de

– toate rasele de câini de talie mare (Saint Bernard, Ciobănesc Caucazian, Dog German, Marele Danez, Ciobănesc de Asia centrală etc.) la care trebuie să fim foarte atenți în perioada de creștere pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a oaselor și articulațiilor.

– și rasele de câini, dar mai ales indivizi, care sunt implicate în diferite sporturi (Ciobănesc german, Malinois, Labrador, Brac german, Husky etc.).

2) Rase de câini care sunt predispuse la diferite probleme de sănătate care necesită o atenție deosebită în ceea ce privește nutriția. Cele mai frecvente rase care ajung în cabinetul nostru sunt: Ciobănesc German, Malinois, Bichons, Yorkshire Terriere, Amstaff, Labrador, Golden Retriver, Buldog Francez, Boxer.

Dar care rasă de pisică este cea mai sensibilă?

În cazul pisicilor nu am observat o specificitate de rasă.

Pe final, cu ce sfat/îndrumare aţi dori să rămână părinţii de pufoși, legat de nutriția animăluțului lor?

Nutriția este un factor important în sănătatea animalelor nostre de companie și nu necesită un efort foarte mare ca să ne asigurăm că facem totul ca animăluțul nostru să fie sănătos și să trăiască fericit.

 

 

 

Zoltan Bacîrcea este medic veterinar pasionat de nutriția animalelor de companie. A absolvit în 2019 Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În acelaşi an, a înființat alături de Dr. Paula Diac – OSS Vet, un cabinet de consultanță care se ocupă strict de nutriția animalelor de companie (câini și pisici). În cadrul OSS Vet, Dr. Zoltan Bacîrcea se ocupă de Nutriție clinică și Nutriție aplicată.