Pentru că sănătatea și bunăstarea animalelor de companie ne preocupă în permanență, am stat de vorbă cu dl. dr. Zoltan Bacîrcea despre nutriția animalelor de companie.
În partea a doua a interviului, dr. Zoltan Bacîrcea ne-a explicat ce trebuie să conțină o dietă echilibrată a animăluțului nostru, de ce este importantă nutriția la animalele de companie și în ce măsură starea emoțională a pufosului poate să-i influențeze pofta de mâncare sau din contră, lipsa apetitului.
Ce înseamnă o alimentație sănătoasă, o nutriție completă / dietă echilibrată a animalului de companie?
„Nutrienții sunt atât hrană, cât și toxic. Doar doza face diferența.” T. B. von Hohenheim
O alimentație sănătoasă este acea care conține toți nutrienții într-un raport specific cerințelor organismului animalului în cauză. Adică o dietă care conține toate macroelementele (proteine, grăsimi, carbohidrați etc.) și microelementele (vitamine și minerale) într-un echilibru corect și fără substanțe care pot avea efecte negative asupra organismului.
De ce este importantă nutriția la animalele de companie?
„Spune-mi ce mănânci, și eu îți voi spune ce ești.” Anthelme Brillat-Savarin, 1825
Prin nutrițe ajutăm la dezvoltarea și menținerea sănătoasă a organismului. Printr-o dietă echilibrată putem ajuta cel mai ușor și cel mai mult organismul.
Ce trebuie să conțină o dietă echilibrată a animăluțului de companie?
O dietă echilibrată trebuie să conțină toate macroelementele (proteine, grăsimi, carbohidrați etc.) și microelementele (vitamine și minerale), plus alți nutrienți cu efect biologic (antioxidanți, acizi grași esențiali etc.) într-un echilibru corect individului în cauză.
Ce element / nutrient este absolut necesar într-o nutriție corectă? Este unul mai important decât altul?
Este important ca dieta să conțină toți nutrienții. Din punctul meu de vedere nu este un element mai important ca altul.
Starea emoțională a animăluțului poate să-i influențeze pofta excesivă de mâncare? Este mâncatul necontrolat o formă de a ne spune nouă, proprietarilor, că este ceva în neregulă? Dar lipsa apetitului?
Consumul unei cantități mai mari de hrană (bulimia) nu este pusă în legătură cu starea emoțională a animalului nostru de companie, deși pot fi unele probleme comportamentale. Ei în mod natural pot consuma mai multă hrană dacă aceasta li se oferă și este gustoasă. În cazul în care după consumarea cantității adecvate de hrană animalul nostru de companie manifestă semne de foame este recomandat să facem o vizită la medicul veterinar pentru a ne asigura că nu este vorba despre o problemă de sănătate (hormonală sau digestivă).
Lipsa apetitului (anorexia) în schimb este des pusă în legătură cu starea emoțională.
În ce perioade ale vieţii animăluţului e necesar ca proprietarii să fie atenţi la suplimentarea/ reajustarea dietei acestuia?
În principiu, toată viața animalului trebuie să neasigurăm că acesta are o dietă echilibrată, dar perioadele cele mai importante sunt perioada de creștere, gestație, lactație și în cazul animalelor senioare. Foarte important este că orice suplimentare se face strict după analiza dietei pentru că majoritatea dietelor comerciale corect alese taliei și vârstei animalului nostru de companie sunt corect echilibrate, iar prin suplimentare noi putem provoca anumite excese.
„Ești ceea ce mănânci!” se aplică și la animalele de companie?
Da, 100% se aplică și la animale. Și este o propoziție care descrie perfect importanța nutriției corecte.
Zoltan Bacîrcea este medic veterinar pasionat de nutriția animalelor de companie. A absolvit în 2019 Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În acelaşi an, a înființat alături de Dr. Paula Diac – OSS Vet, un cabinet de consultanță care se ocupă strict de nutriția animalelor de companie (câini și pisici). În cadrul OSS Vet, Dr. Zoltan Bacîrcea se ocupă de Nutriție clinică și Nutriție aplicată.