Pisicile sunt inteligente, dar nu prea sunt doritoare de laude verbale sau fizice din partea stăpânilor! În general, sunt mai independente și de multe ori le place să stea singure.
Totuși, asta nu înseamnă că nu pot fi dresate – nimic mai fals; dresarea este la fel de importantă și dă rezultate excelente, ca în cazul altor animale de companie.
Ne așteptăm ca pisicile să se obișnuiască rapid cu lucrurile care nu le sunt naturale (de ex., să-și împartă spațiul cu alte animale, deși țin mult la teritoriul lor și nu le place să-l împartă; sau să fie scoase din spațiul de confort și puse în cușca de transport pentru a fi duse la veterinar). Așadar, dacă îți dresezi pisica să se calmeze în diverse situații și experiențe, nu doar o vei ajuta pe ea, dar și ea te va ajuta să aveți o relație perfectă.
Detalii de reținut
- Pisicile învață sau sunt dresate mereu prin asociere: de exemplu, dacă s-a tot uitat la tine cât timp îți făceai de lucru în bucătărie și i-ai dat o gustare, apoi a încercat să repete ideea, deja a reușit să-și formeze un obicei!
- Pisicile sunt curioase în mod natural, așa că e mai bine să profiți de acest aspect când o dresezi.
- Vârsta perfectă de începere a dresajului este când e pui, dar nu e târziu nici dacă pisica e mai în vârstă, doar că s-ar putea să dureze mai mult.
Beneficiile dresării pisicii
Pisica va deveni mai sociabilă. Învață-ți pisica să afle despre diverse tipuri de oameni, pentru a se obișnui mai ușor să împartă spațiul cu ei.
Va învăța ce înseamnă limitele. Învață-ți pisica să înțeleagă că membrele oamenilor nu sunt jucării și că mobila nu este pentru zgrepțănat!
Va accepta să fie atinsă de oameni. Dacă îți dresezi pisica să accepte să fie atinsă, îți va fi mai ușor s-o perii, să îi tai ghearele sau chiar să fie examinată de veterinar.
Va reacționa la numele său. Dacă pisica vine când o chemi, vei putea să o ferești mai bine de pericole și să o protejezi de situații care o stresează (precum artificiile sau zgomotele puternice).
Relația voastră va fi mai puternică. Pisicuțelor le place să se joace și să stea cu stăpânul; dacă o dresezi prin joacă, veți petrece timp prețios și plăcut împreună.
7 sfaturi de dresare pentru o relație perfectă
- Dresajul pe bază de recompense este ideal. Află care este recompensa preferată a pisicii (o gustare delicioasă, câteva granule din hrana zilnică, o bucățică de pui sau ceva bun făcut în casă).
- Dacă pisica este mică, împarte ședințele de pregătire pe parcursul zilei, ca să nu obosească. Dacă ai o pisică mai în vârstă, poate fi mai receptivă la dresare dimineața devreme sau seara.
- Ședințele de dresare trebuie să fie scurte și pozitive. Oprește-te dacă dă semne că nu se simte în largul ei.
- Nu o forța să ia parte la ședințe – dacă nu este interesată, încearcă din nou mai târziu.
- Pisica trebuie să fie calmă și relaxată înainte de a începe ședința. FELIWAY Classic o ajută să rămână senină, calmă și receptivă, și să fie atentă la tine.
- Utilizează un spațiu confortabil, unde pisica își petrece majoritatea timpului, ca să nu fie distrasă de alte lucruri noi și interesante.
- Profită de natura sa curioasă pentru a-i menține interesul.
Exemple de dresare a pisicii
Utilizarea cuștii pentru transport
Instinctiv, pisicii nu îi place să fie pusă la colț sau închisă într-un loc restrâns, și nici atât să fie scoasă din spațiul de confort, unde se simte în siguranță; de aceea, e mai bine să o obișnuiești cu ideea de „cușcă”.
Lasă cușca într-un loc liniștit, cu ușa deschisă și o păturică sau o pernă înăuntru, ceea ce ar putea să îi atragă atenția (poți chiar să scoți capacul, cel puțin la început). Va fi prea curioasă și se va duce să vadă despre ce este vorba. După ce verifică de câteva ori spațiul, poți închide ușa câteva secunde, apoi câteva minute, până reușești să o transporți în cușcă.
Să o recompensezi la fiecare pas, pentru ca pisica să vadă ca pe ceva pozitiv ideea de cușcă; după ce ai reușit și a stat înăuntru, lasă cușca pe undeva prin casă – dacă o pui în dulap o vreme, apoi o scoți, va trebuie să reobișnuiești pisica. Dacă pare ezitantă sau nervoasă, fă un pas înapoi și încearcă mai târziu. Răbdarea este esențială.
Utilizarea tăviței de la litieră
- Asigură-te că litiera are dimensiunea potrivită pentru pisică. Pisicilor le place să-și îngroape fecalele destul de mult încât să le caute mai târziu.
- Pune litiera într-un loc accesibil. Arată-i tu drumul inițial, până când va învăța să meargă singură.
- Repetăm, pisicilor le place intimitatea, așa că nu le surâde ideea de a fi însoțite în astfel de situații.
- Pune diverse materiale în litieră până când găsești ceva care îi place pisicii; dacă poți, află ce avea în litieră în prima parte a vieții. Dacă vrei să pui altceva, începe încetul cu încetul.
- Dacă ai mai multe pisici, ai nevoie de mai multe litiere: cel puțin una pentru fiecare (ideal ar fi să ai una în plus).
- Nu pune tăvița de la litieră pe lângă aparate zgomotoase de bucătărie sau mașini de spălat. Pisicilor nu le place să fie deranjate și riști să evite litiera cu totul.
- Schimbă substratul periodic; pisicilor le plac toaletele curate (dacă litiera nu este curată, probabil își va face nevoile în afara acesteia). Curăț-o cel puțin o dată pe zi (nu uita de tăviță!) cu produse care nu dăunează pisicii.
- Nu o pedepsi în caz de „accidente”.
- Și mai important, când începi să o înveți să folosească litiera, recompenseaz-o (va asocia litiera cu o experiență pozitivă și își va face nevoile singură).
Timp de joacă
Joaca este o parte importantă din procesul de dresare (este și distractivă, dar o și ajută să-și dezvolte instinctele naturale, precum vânătoarea, „săritul” asupra prăzii, ascundere sau prinderea „prăzii”). Lasă timp special de joacă în fiecare zi și fă lucrurile interesante prin schimbarea periodică a jocurilor, ca să n-o plictisești. După ce înveți ce jucării/jocuri îi plac, le poți folosi drept recompensă când o dresezi pentru alte lucruri.
Trebuie să reții că, pe măsură ce înaintează în vârstă, pisica nu mai are aceeași energie ca atunci când era pui; se va bucura mai mut să îți stea în poală decât să fugă după un șoarece de jucărie!
Dresarea ajută pisica să devină membru al familiei și să învețe să locuiască alături de oameni conform unor reguli comune. Este un proces treptat, iar pisica învață încetul cu încetul; esențial e să rămâi calm și răbdător. Ai fi surprins câte „trucuri” noi poate învăța!