De câte ori au fost domesticiți câinii?

Suntem învățați încă de la școală: câinele a fost primul animal din istorie pe care omul a reușit să îl domesticească. Cu mult înaintea animalelor folosite pentru munci, câinele s-a alăturat omului încă de pe vremea când acesta ducea o viață nomadă. Până acum, cercetătorii au pornit de la ipoteza că domesticirea câinilor a avut loc o singură dată. Cele mai recente rezultate arată, însă, altceva.
Akita Inu, originar din Japonia. Există semne ale speciei vechi de 8000 de ani.
Sursa foto: Wikimedia Commons
Punctul de plecare al dezbaterii a fost acela că oamenii de știință nu au căzut de acord asupra locului geografic în care a avut loc domesticirea câinilor. Potrivit unora, procesul a avut loc în Europa, alții spun, însă, că este vorba despre Asia. Cu toate acestea, cele mai recente rezultate arată că acești patrupezi provin din două populații de lupi complet separate: una din Asia de Est și una din Europa sau Orientul Mijlociu. Experții subliniază că este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a putea dovedi teoria cu exactitate, însă munca depusă deja este una de amploare, iar cele descoperite i-au surprins și pe ei, întrucât domesticirea majorității animalelor poate fi urmărită până la o singură sursă. În timpul cercetărilor de până acum au fost supuse analizei niște descoperiri arheologice deosebite, cum ar fi rămășițele unui câine care a trăit în zona Irlandei, în urmă cu 4800 de ani. ADN-ul acestuia a fost comparat cu ADN-ul a aproape 60 de câini vechi de mii de ani și cu ADN-ul a aproape 700 de câini din zilele noastre. Rezultatele au arătat că patrupezii moderni provin din lupi asiatici, respectiv europeni.
Samoyed, originar din Siberia. Au fost găsite semne ale strămoșilor săi vechi de 3000 ani.
Sursa foto: Wikimedia Commons
Presupunerea este că, în urmă cu 6-14 000 de ani, câinii din Asia ar fi migrat în Europa împreună cu oamenii, unde i-au înlăturat cu timpul pe „colegii” lor, care trăiau deja acolo, respectiv, s-au încrucișat cu aceștia, formându-se astfel o populație cu o materie genetică cu totul nouă. Acest lucru este susținut și de fosile descoperite anterior, din moment ce în Europa au existat deja câini și în urmă cu 12 000 de ani, în timp ce în Asia Centrală, câinii sunt prezenți de numai 8000 de ani. Potrivit cercetării, patrupezii de acum dețin, astfel, atât caracteristici genetice care provin de la câinii din est, cât și cu unele care provin din vest, această informație este, însă, tratată cu multă atenție. De exemplu, cercetătorul Adam Boyko, de la Universitatea Cornell, nu a participat la studiu și a primit cu scepticism rezultatele acestuia. Deși a fost de acord cu faptul că mai este nevoie de multe cercetări pe acest subiect, întrucât sunt descoperite în mod continuu fosile ale unor câini foarte vechi, care fac posibile noi teste ADN și ne ajută în creionarea unei imagini cât mai exacte asupra originii câinilor.
Ogar Afgan, originar din Afganistan. Semnele strămoșilor lui datează din anul 6000 î.Hr. Sursa foto: Wikimedia Commons
Dacă nu erai convins(ă) de legătura strânsă dintre noi și prietenii canini, iată că ea este una ce străbate milenii (!) și continente. Cunoașterea lor începe cu această poveste, iar de înțelegerea cât mai bună a istoriei și a modului de viață al câinilor noștri depinde capacitatea noastră de a le pricepe și satisface nevoile specifice speciei și raselor. Animale care au fost dintotdeauna în mișcare, câinii au un consum de energie ridicat, deci și un metabolism intens.   Citește aici mai multe despre completarea nutriției câinelui tău cu vitaminele și mineralele necesare fiecărei etape din viața sa.
Malamut, originar din Alaska. Semne ale acestei specii au fost datate cu până la 3000 ani vechime. Sursa foto: Wikimedia Commons
Aceasta a fost povestea domesticirii primilor câini. Citește aici despre alți 5 câini care au făcut istorie, prin celebritatea lor.