Cum să calmezi câinele dacă este agitat sau neliniștit

Câinele tău urăște vizitele la veterinar, zgomotele puternice precum artificiile sau situațiile neașteptate (de ex., persoane străine în vizită)? Dacă se confruntă cu o situație nouă, neobișnuită sau nefamiliară, este perfect normal ca al tău cățel să fie agitat, neliniștit sau temător!

Dar, dacă înveți semnele de neliniște la câine și înțelegi de ce îi este frică, vei putea să-l calmezi mai bine.

DE CE ESTE AGITAT CÂINELE MEU?

Exact ca oamenii, și câinii se tem din foarte multe motive. Uneori un singur element nou și nefamiliar e de ajuns să-i facă să se simtă inconfortabil. Personalitatea și dispoziția animalului, vârsta și starea generală de sănătate au și ele o influență asupra măsurii în care se sperie de diverse situații.

Iată care sunt principalii factori declanșatori ai fricii la câini:

  • Zgomote puternice. Câinele are urechile sensibile! Zgomote precum artificiile, muzica puternică, ba uneori și zgomotul făcut de aspirator este de ajuns să sperie câinele! Chiar și traficul este în unele cazuri înfricoșător sau surprinzător pentru ei.
  • Persoane noi. Și străinii sunt înfricoșători! Să nu te miri dacă este circumspect sau agitat când vin persoane noi în vizită.
  • Alte animale. Nu toți câinii sunt super sociabili! Animăluțul are nevoie de timp să se adapteze la noi prieteni blănoși.
  • Schimbări de mediu. Animalelor de companie le place mediul familiar, reconfortant, cu program bine stabilit pentru a se simți în siguranță. Orice schimbare din mediu, de la un loc nou la redecorarea casei sau podea nefamiliară – oricare dintre ele îi poate provoca îngrijorare.
  • Mersul cu mașina. Mersul cu mașina poate fi distractiv, dar câinele nu înțelege ce se întâmplă când e înăuntru; mișcările i se par ciudate, mai ales în primele dăți când îl iei undeva cu mașina!
  • Anxietatea de separare. Când îți lași câinele singur, uneori este agitat, mai ales dacă nu este obișnuit. Îl poți ajuta prin antrenament și mesaje reconfortante; există numeroase moduri de a reduce disconfortul câinelui când îl lași singur acasă.
  • Vârsta. Uneori câinii mai în vârstă suferă de pierderi treptate de conștientizare, memorie și percepție cunoscute drept sindromul de disfuncție cognitivă canină (SDC), care îi face agitați sau confuzi.
  • Experiențele negative. Deși unii câini sunt în mod natural mai neliniștiți ca alții, adesea o experiență neplăcută din trecut sau o asociere pot duce la probleme de anxietate în prezent.

În cazul multor câini, exercițiile de socializare când sunt pui (de la 8 la 16 săptămâni, apoi de la 5 la 8 luni) sunt cea mai bună cale de a preveni anxietatea și fricile în viitor. Expunerea câinelui la o gamă largă de situații, persoane și experiențe este o metodă eficientă de a-i stârni curiozitatea treptat în loc să-l forțezi să reacționeze cu teamă la circumstanțe nefamiliare.

CUM POT CALMA CÂINELE AGITAT?

Nu-i da atenție!

Dacă știi că este agitat sau temător, prima reacție ar fi să-l mângâi și să-l liniștești. Totuși, astfel îi validezi comportamentul temător, iar lucrurile se pot înrăutăți în viitor.

Cea mai bună soluție este să elimini factorii declanșatori când este posibil și să aștepți să se calmeze. Să nu faci mare caz și să nu-i dai foarte mută atenție ori o recompensă când îi este frică; în caz contrar, va crede că este normal să îi fie frică.

Învață să-ți dai seama când este agitat

Cel mai bun mod de a-ți ajuta câinele este să-l înțelegi! Învață cum să identifici situațiile când este neliniștit și ce anume îl face temător. Așa îl poți ajuta să evite situațiile declanșatoare  sau îl poți dresa să rămână calm chiar și în situații nefamiliare sau înfricoșătoare.

Cere ajutor specializat

Unele animale foarte temătoare au nevoie de ajutor suplimentar pentru a se relaxa.  Veterinarul te poate ajuta să elimini orice problemă legată de sănătate. Dacă ai un câine sănătos, ședințele cu un specialist behaviorist îi pot reduce anxietățile, desensibilizându-l și ajutându-l să-și dezvolte strategii de prevenție pentru a evita disconfortul.