Ce se întâmplă cu blănița pisicilor, în funcție de sezon?

Dacă ești părintele unei pisicuțe, probabil că ai observat deja că blănița ei suferă schimbări în funcție de sezon. De exemplu, vara ea este mai rară, în timp ce pe timp de iarnă se îndesește și e mult mai pufoasă. Deci numai bună de mângâiat și de luat în brațe. ❤️

Blănița pisicilor este nu doar un element estetic, ci și o parte esențială a fiziologiei lor. Ea poate varia în textură, culoare și grosime, iar aceste elemente se schimbă pe parcursul anotimpurilor, adaptându-se la nevoile pisicii. Atât anotimpurile, cât și alți factori influențează modalitatea în care schimbările au loc de-a lungul anului, iar noi îți vom povesti pe larg despre fiecare dintre acestea în continuare.

Primăvara

Pe măsură ce temperaturile încep să crească, pisicile încep să-și piardă ținuta de iarnă. Această tranziție poate dura câteva săptămâni și poate fi observată sub forma unui număr crescut de fire de păr care cad sau ca fire încurcate. Este un proces normal, iar tu nu ai motive de îngrijorare: pisica își va recăpăta aspectul obișnuit pe măsură ce vine sezonul cald.

În schimb, în perioada de primăvară, pisica are o blăniță mai ușoară și mai puțin densă decât cea de iarnă. Felina ta poate să pară puțin ”dezordonată” pe parcursul acestei tranziții, dar acesta este un semn că organismul ei se adaptează cu succes la schimbările de temperatură, iar tu poți ajuta în privința aspectului cu un periaj periodic.

Vara

Vara, blănița pisicilor ajunge în starea ideală sau în punctul perfect preferat de pisica ta: mai exact, o putem considera ținuta ei preferată dintre toate cele de peste an. Aceasta este cea mai subțire și mai pufoasă versiune a lor, deoarece le permite să se răcorească în timpul lunilor calde. Fiind mai lejeră, permite aerului să circule mai bine în jurul corpului pisicii, ajutându-o să se răcorească în timpul zilelor toride.

Un alt lucru fascinant este și culoarea părului de pisică pe perioada verii, deoarece în zilele cu soare, poate avea o nuanță mai vie și mai strălucitoare. De ce? Lumina soarelui joacă un rol esențial prin raze și culori, iar la final, vei observa cum reușesc acestea să facă nuanțele obișnuite ale pisicii tale să pară mai intense. Pisicile pot avea o ținută colorată în nuanțe mai bogate de roșu, negru sau maro în timpul verii.

În plus, după schimbarea părului, vei observa faptul că noua ținută a pisicii tale poate să pară mai strălucitoare și mai curată, deoarece nu reține atât de mult praf sau murdărie ca blănița de iarnă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că pisicile sunt foarte pricepute la igienă personală, astfel că își îngrijesc părul regulat pentru a păstra aspectul strălucitor, pufos, și irezistibil.

Toamna

Pe măsură ce vara se transformă în toamnă, pisicile încep și ele să se pregătească pentru sezonul rece. Năpârlirea de la începutul sezonului rece constă în creșterea treptată a densității părului: pe măsură ce pisica ta pierde din părul de iarnă, firele noi vor crește mai dese și mai mătăsoase. Astfel, în așteptarea iernii, vei observa cum părul său devine din nou mai dens și mai moale, iar culoarea sa poate de asemenea să se închidă pentru a oferi o mai bună izolație termică.

Schimbarea începută odată cu toamna poate varia în funcție de specie și de mediul în care trăiește pisica. Pisicile care trăiesc în zone mai reci pot avea o tranziție mai rapidă către ținuta lor de de iarnă, în timp ce dacă trăiesc în locuri cu climă mai blândă pot face această tranziție mai lent.

Iarna

Blănița de iarnă este, de obicei, mai moale și mai pufoasă, iar această textură suplimentară ajută la reținerea căldurii corporale. De asemenea, vei observa că are un aspect mai deschis sau argintiu, ceea ce poate părea o schimbare de culoare față de cea de vară. Nuanța argintie pe care pisicile noastre o au în sezonul rece este în realitate o adaptare din timpurile în care noul aspect ajuta felinele să se camufleze mai bine pe fondul zăpezii în timpul vânătorii sau pur și simplu pentru supraviețuire.

Un alt element pe care pisicile îl pregătesc pentru acest sezon este faptul că ținuta de iarnă este, de asemenea, mai densă în jurul gâtului și pe partea inferioară a corpului, oferind o protecție suplimentară împotriva frigului și a vântului. Această blăniță suplimentară poate da impresia unui guler și oferă o protecție sporită împotriva temperaturilor scăzute, dar și o modalitate de a atrage atenția către locul preferat de mângâiat al pisicii tale – nu uita să-i acorzi toată atenția cuvenită.

Care sunt factorii care pot avea impact asupra blăniței pisicilor?

Fiecare schimbare vine odată cu un nou anotimp, iar de cele mai multe ori, acestea nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Felinele domesticite au întotdeauna ținutele pregătite pentru perioadele de tranziție, iar modificările din părul lor sunt mai degrabă semne că starea de bine și sănătatea acestora se află în parametri optimi. Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot avea un impact asupra părului lor, iar odată ce îi cunoști, îți va fi mai ușor să știi când este sau nu necesară o vizită la veterinar:

  • Genetica: Genetica joacă un rol semnificativ în textura și culoarea părului pisicii. După cum știm, anumite rase sunt ușor de recunoscut tocmai prin caracteristicile părului pisicilor în cauză: cele Sfinx nu au păr deloc, în timp ce pisicile persane au o blăniță densă și lungă. Când adopți o pisică, un veterinar poate fi cel mai în măsură să îți dea mai multe detalii despre cum va arăta părul acesteia pe perioada întregului an.
  • Mediul: După cum am stabilit, blănița are un rol esențial în menținerea confortului termic pentru feline. Așadar, cele care trăiesc în medii cu variații mari de temperatură dezvoltă adesea un păr mai des pentru a face față iernii aspre. În schimb, pisicile din medii cu climă mai blândă pot avea părul de vară mai subțire.
  • Starea de sănătate: Starea generală de sănătate a pisicii poate influența aspectul și calitatea blăniței. O alimentație adecvată, hidratarea și igiena corespunzătoare pot contribui la menținerea unui aspect sănătos, iar schimbările bruște ale părului care nu pot fi corelate cu o schimbare de anotimp merită mai multă atenție din partea ta.
  • Vârsta: Blănița pisicilor se poate schimba odată cu înaintarea în vârstă. Pisicile mai în vârstă pot avea în timp un păr mai puțin strălucitor și mai subțire.
  • Rase de pisici: Diferitele rase de pisici au trăsături specifice ale blăniței. De exemplu, pisicile Siameze au părul scurt și fin, în timp ce pisicile Maine Coon au părul lung și dens.

Grija față de blăniță

Cât de bine îngrijești aspectul pisicii tale și cum știi când este nevoie să îi acorzi atenție specială? În timpul schimbărilor sezoniere ale părului pisicii, este important să acordăm atenție suplimentară igienei și îngrijirii acesteia. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că felina ta are întotdeauna parte de grija de care are nevoie:

  • Periajul regulat: Periajul este esențial pentru a menține blănița pisicii curată și sănătoasă. Periază pisica regulat pentru a elimina firele de păr moarte și pentru a preveni eventualele ghemotoace formate în părul acesteia.
  • Alimentație adecvată: O dietă echilibrată și bogată în nutrienți contribuie la o blăniță sănătoasă și strălucitoare. Este esențial să te asiguri că pisica are acces la apă proaspătă și hrană de calitate întotdeauna.
  • Monitorizarea stării de sănătate: O pisică sănătoasă are o blăniță sănătoasă. Urmează întocmai planul de vaccinare și consultă un veterinar în caz de probleme de sănătate.
  • Protecția împotriva paraziților: Paraziții externi, precum puricii și căpușele, pot afecta blănița pisicii. Utilizează produse de protecție împotriva paraziților recomandate de veterinar.
  • Băile rare: Dacă ai deja cel puțin o pisică, probabil știi asta deja, însă ținem să o mai menționăm o dată: pisicile sunt cunoscute pentru igiena lor riguroasă, astfel că nu au nevoie de băi frecvente. Mai mult, băile pot duce la uscarea excesivă a blăniței acestora și la îndepărtarea uleiurilor naturale care o mențin sănătoasă.

Așadar, ține cont că blănița pisicilor se schimbă de-a lungul anotimpurilor ca răspuns la nevoile lor de protecție termică și adaptare la mediu. Aceste schimbări sunt normale și fac parte din evoluția lor naturală. Cu puțină îngrijire și atenție, poți contribui la menținerea unui păr sănătos și frumos pentru pisica ta. Astfel, ea va putea să se bucure de confort în orice sezon.

Dacă pisica ta a fost diagnosticată cu anumite afecțiuni, iar analizele sale denotă nevoia unei atenții sporite în perioadă următoare, îți recomandăm să arunci o privire peste ghidul nostru de suplimente potrivite pentru feline.