Babesioza – ce trebuie să știi despre boala provocată de căpușe

Când vorbim despre pericolele la care sunt expuși câinii noștri, căpușele sunt deseori subevaluate în ceea ce privește pericolul pe care îl reprezintă. Deși știm deja că acestea se hrănesc cu sângele câinilor pe care îi mușcă, pericolul real îl reprezintă paraziții pe care îi transmit gazdelor.

Acești paraziți pot cauza o serie de boli periculoase precum erlichioza, boala Lyme, și babesioza, despre care vei afla mai multe în cele ce urmează.

Cunoscută și sub numele de boala Texas Star sau boala Redwater, babesioza este o afecțiune cauzată de paraziți din genul Babesia, care sunt transmiși prin mușcăturile de căpușe. Căpușele se hrănesc cu sângele câinilor, iar în timpul acestui proces, insectele pot elibera paraziți în organismul câinelui, care invadează globulele roșii și provoacă daune semnificative. Paraziții invadează globulele roșii ale câinelui și le distrug, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate.

Deși această boală poate avea consecințe serioase pentru sănătatea câinilor, cu informații și măsuri preventive adecvate, putem reduce riscul de infecție. Cum recunoști o astfel de afecțiune? Simptomele babesiozei pot varia de la ușoare la severe și includ letargie, pierdere în greutate, febră, icter (colorarea pielii și a ochilor în galben) și, în cazuri extreme, insuficiență renală și chiar deces.

Zonele de risc și prevenirea babesiozei

Babesioza nu este o boală răspândită uniform, ci variază în funcție de regiune și de rasa câinelui. Zonele cu o populație densă de căpușe sunt mai susceptibile să aibă cazuri ale acestei boli. Prin urmare, dacă locuiești într-o astfel de zonă sau călătorești acolo alături de patrupedul tău, este important să fii conștient  de riscuri și să plecați la drum pregătiți.

Prevenirea babesiozei implică mai mulți pași:

Tratamentul anti-căpușe: Folosirea unui tratament anti-căpușe eficient și adecvat pentru câinele tău este esențială. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de mușcături de căpușe și implicit de boală.

Inspectarea regulată: Examinarea regulată a câinelui pentru căpușe este o parte importantă a prevenirii acestei afecțiuni. Acestea pot fi găsite pe piele, în blană și în zona urechilor.

Vaccinarea: În unele zone cu o prezență ridicată a căpușelor și implicit, a riscului de a contacta această boală, există vaccinuri disponibile care pot oferi protecție împotriva babesiozei. Consultă medicul veterinar pentru a discuta despre opțiunile de vaccinare disponibile pentru câinele tău.

Vectra 3D – Un aliat puternic în lupta împotriva căpușelor

Un produs care poate ajuta la prevenirea babesiozei și a altor boli transmise de căpușe este Vectra 3D: pipeta repelentă este un tratament anti-căpușe și anti-parazitar care poate fi utilizat pe câini. Acesta oferă o protecție eficientă împotriva căpușelor, prevenind astfel mușcăturile și, implicit, transmiterea babesiozei.

Caracteristici cheie ale Vectra 3D:

  • Eficiență: Vectra 3D acționează rapid pentru a elimina căpușele existente și previne noi infestări timp de 1 lună.
  • Versatilitate: Acest tratament poate fi utilizat atât pe câini mici, cât și pe cei mari, și este disponibil sub formă de pipetă, ușor de aplicat.
  • Protecție extinsă: Pe lângă prevenirea babesiozei, Vectra 3D oferă protecție împotriva altor paraziți, cum ar fi puricii.

Babesioza este o boală periculoasă, dar cu măsuri preventive adecvate, putem proteja câinii noștri împotriva acestei boli transmise de căpușe. Vectra 3D este un produs eficient care poate face parte din strategia de prevenire a afecțiunii.

Cu grija și atenția pe care le merită, îți poți ajuta întotdeauna prietenul cu blană să ducă o viață fericită și sănătoasă, departe de pericolele reprezentate de potențiali paraziți și bolile transmise de aceștia.