Urmează vacanțele! Asta este minunat! Însă, uneori acest gând poate veni la pachet și cu gândul îngrijorător: Ce facem cu pisica?/ pisicile? Și pentru că vrem ca tu să nu ai nicio grijă, am pregătit pentru tine câteva idei și sfaturi despre ce poți face ca să stai liniștit în vacanță și pisicuța ta să se simtă bine.
În primul rând, despre ce pisicuță vorbim: de apartament sau de curte? Micuță sau adultă? Fiindcă mai ales dacă este micuță și obișnuită să iasă afară în curte, sau în lesă, am putea încerca să o luăm cu noi.
1. Dacă putem, să o luăm cu noi
Există destule locuri pet-friendly care sunt prietenoase inclusiv cu pisicuțele. Și dacă vrem să o obișnuim să meargă cu mașina, trenul sau avionul, putem face asta, mai ales dacă îi oferim aceste experiențe timpuriu. Și, în acest fel, nu se stresează nici pe drum, nici acolo, fiindcă ne are pe noi și nici nu resimte cu tristețe separarea de noi.
Avantaje:
- Pisica ta va fi cu tine, ceea ce poate reduce anxietatea de separare.
- Poți monitoriza personal starea și comportamentul pisicii tale.
Dezavantaje:
- Unele pisici pot fi stresate de călătorii și de mediile noi.
- Costuri suplimentare pentru cazarea animalului și posibile restricții în anumite hoteluri.
Dacă însă avem de-a face cu o pisicuță adultă, care s-a obișnuit să nu iasă niciodată din casă și nici nu prea a mers mult cu mașina, atunci nu este o idee bună să o luăm cu noi, fiindcă se poate stresa destul de mult. Și atunci putem găsi soluții alternative:
2. Hoteluri pentru pisici
Există în orașele mari hoteluri pentru pisici, pentru cine poate să îi ofere pisicuței un astfel de comfort. Este important să le vizităm înainte însă, să ne asigurăm că există o corespondență între condițiile prezentate pe site/social media și cele din realitate, că pisicuțele nu sunt lăsate în cuști, sau afară în zone închise, singure și fără nimic interesant de făcut, ceea ce se mai întâmplă, din păcate. Mai multe sfaturi legate de asta găsești aici. Un hotel pentru pisici ar trebui să fie specializat în îngrijirea pisicilor, să ofere adăposturi confortabile, hrană și îngrijire profesională, dar să nu uite nici de nevoile lor de socializare și joacă.
Avantaje:
- Personal calificat care se ocupă de nevoile pisicii tale.
- Mediu sigur și controlat, cu facilități adaptate pentru pisici.
Dezavantaje:
- Posibil ca pisica să fie stresată de schimbarea mediului și de prezența altor animale.
- Costurile pot fi mai mari comparativ cu alte opțiuni.
3. Pensiunile pentru pisici
Pensiunile pentru pisici sunt similare hotelurilor pentru pisici, dar pot oferi un mediu familial, mai puțin formal. Acestea pot fi administrate de persoane care iubesc animalele și au experiență în îngrijirea lor.
Avantaje:
- Un mediu mai relaxat și mai familiar pentru pisici.
- Îngrijire personalizată și atenție individuală.
Dezavantaje:
- Disponibilitatea și calitatea pot varia.
- Necesită cercetare și recomandări pentru a găsi o pensiune de încredere.
4. La un pet-sitter de pisici
Există site-uri specializate unde poți găsi pet-sitteri, care sunt persoane individuale care pot să găzduiască animale de companie, sau care pot veni la tine de 2-3 ori pe zi pentru a sta cu animăluțul tău, în confortul casei lui. Este important și în acest caz să mergi eventual cu pisica acasă la acea persoană, să vezi condițiile în care va sta, să o lași 1-2 zile de test, să vezi cum se acomodează înainte să o lași mai multe zile, când pleci în vacanță. Sau să dezvolți o relație de încredere cu pet-sitterul, care să vină la tine cât timp ești plecat.
Avantaje:
- Pisica rămâne în mediul ei familiar, dacă rămâne acasă, reducând stresul.
- Poți găsi pet sitteri profesioniști care oferă servicii de încredere.
Dezavantaje:
- Costurile pentru un pet sitter profesionist pot fi ridicate.
- Necesită organizare și planificare pentru a găsi persoana potrivită.
5. La un prieten/prietenă
Cel mai ieftin și ușor ar fi să o lași la un cunoscut care iubește pisicile, dar care nu are, sau are una prietenoasă și se bucură să o țină pe micuța ta cât timp ești în vacanță. Și așa toată lumea câștigă: pisicuța stă cu cineva, prietenul/prietena se joacă cu ea, iar tu stai liniștit. Este important în acest caz însă să ai un back-up – un alt prieten la care să poată merge, în cazul în care primul nu o mai poate ține, din diverse motive (poate nu îl lasă noaptea să doarmă, sau trebuie să plece și el din oraș, etc.). Este important în acest caz să îl informezi cât mai detaliat și cu privire la potențialele probleme veterinare care pot apărea și ce poate face.
Avantaje:
- Pisica va fi într-un mediu familiar sau cu persoane cunoscute.
- Costurile sunt de obicei mai reduse sau chiar inexistente.
Dezavantaje:
- Vecinul sau prietenul ar putea să nu aibă experiență sau cunoștințe suficiente despre îngrijirea pisicilor.
- Este important să ai încredere deplină în persoana respectivă.
Indiferent de opțiunea pe care o alegi, este esențial să iei în considerare nevoile și personalitatea pisicii tale. Unele pisici sunt mai adaptabile și pot călători fără probleme, în timp ce altele sunt foarte teritoriale și ar prefera să rămână acasă. Planificarea din timp și cercetarea atentă a opțiunilor disponibile vor asigura că pisica ta este bine îngrijită și fericită în timpul absenței tale, permițându-ți să te bucuri de un concediu fără griji.
Recomandare: pune în bagajul pisicuței tale și Feliway, spray-ul cu feromoni care o poate ajuta să se simtă foarte liniștită și în siguranță, oriunde s-ar afla. Îl găsești la Farmacia Tei sau pe eMag.