Poate te-ai întrebat și tu de ce pisica ta se comportă ciudat uneori. Nu ne referim la cazurile când fuge prin toată casa din cauză că are zoomies, ci mai degrabă la cele în care e anxioasă și stresată.
În astfel de situații s-ar putea să remarci că e mult mai retrasă, poate chiar să se ascundă și să trebuiască s-o cauți mult timp până dai de ea. Totuși, cum poți ști care e cauza pentru care pisica ta stresată și ce poți să faci ca s-o ajuți? Descoperă în continuarea acestui articol!
Ce poate provoca stresul în rândul pisicilor?
Există mai mulți factori care pot provoca anxietate și stres pisicilor, iar ei sunt legați în principal de schimbări. În marea lor majoritate, pisicile sunt animale care au nevoie de un mediu stabil, constant, pe care să-l cunoască și în care să-și desfășoare activitățile zilnice.
De aceea, orice schimbare majoră în mediul în care trăiește pisica ta poate fi un factor declanșator pentru stres. Vorbim aici despre mutarea într-o casă nouă, schimbarea mobilierului, reorganizarea încăperilor sau chiar introducerea unui nou membru în familie.
Ne referim atât la alți oameni, cât și la noile animale de companie. Dacă ai adoptat un nou pufos, pisica ta poate să se simtă anxioasă din cauza competiției pentru resurse, spațiu dar și atenție.
De asemenea, dacă plănuiești să schimbi mâncarea pisicii tale, nu uita să faci acest lucru treptat, prin amestecarea unor cantități mici ale noilor bobițe sau pliculețe cu cele cu care pisica ta este obișnuită, până la tranziția totală.
Nu doar mediul în care se simt confortabile pisicile trebuie să fie stabil, ci și rutina lor e bine să rămână constantă. În momentul în care apar modificări bruște, cum ar fi schimbarea orei mesei sau a rutinei de joacă, pisicile pot să resimtă anxietate.
Un bun exemplu este și cazul pisicilor ai căror părinți au lucrat de acasă o perioadă bună de timp și care au făcut ușor tranziția spre lucrul de la birou.
Dacă pisica ta a petrecut mult timp în compania ta și e obișnuită să te aibă prin preajmă mai mereu, e posibil ca absența să fie pentru ea un factor declanșator al anxietății.
Nici vizitele la veterinar s-ar putea să nu fie cele mai plăcute pentru pisica ta. Aparatul medical, mirosurile și compania unor persoane noi pot provoca anxietate și stres în timpul vizitei.
Nu în ultimul rând, există pisici care pot simți stresul din cauza zgomotelor puternice, cum sunt de exemplu furtunile sau artificiile, dar și aparatele electrocasnice gălăgioase (aspirator, uscător de păr, etc.). Dacă ai posibilitatea, încearcă să-ți ferești pisica de astfel de sunete sau să limitezi expunerea cât mai mult.
Efectele stresului la pisici
Stresul prelungit sau cronic poate avea efecte nocive asupra sănătății pisicii tale și poate să contribuie la apariția unor probleme de sănătate. În general, pisicile foarte anxioase sunt predispuse la afecțiuni precum:
- Boli ale sistemului digestiv: Când pisica ta e supusă un timp îndelungat la stres, pot apărea simptome cum ar fi diareea, vărsăturile sau constipația. Astfel de tulburări digestive pot să apară și în momente specifice, de exemplu când abia ai adoptat o pisică sau când v-ați mutat din vechea casă.
- Tulburări ale tractului urinar: Dacă pisica ta începe să meargă exagerat de des la litieră sau dacă remarci că are probleme cu apariția calculilor urinari, e posibil să fi dezvoltat o afecțiune pe fond de stres. Cel mai bine o duci la un consult veterinar, fiindcă un medic îți poate recomanda cel mai bun tratament.
- Probleme ale pielii și blăniței: Deși aceste cazuri nu sunt foarte des întâlnite, e posibil ca pisica ta să dezvolte alergii și dermatite pe fond de stres. Asigură-te că îi oferi suficientă atenție și iubire și mai ales monitorizează-i comportamentul atunci când apar schimbări majore în rutina ei obișnuită. Dacă vrei să descoperi mai multe despre astfel de afecțiuni, poți citi despre cele mai frecvente boli dermatologice întâlnite la pisici în articolul de pe site-ul nostru.
- Probleme comportamentale: Stresul prelungit poate să ducă la apariția problemelor comportamentale, cum ar fi comportamentul agresiv, linsul excesiv, sau urinarea inadecvată.
Ce tratamente există pentru stres și anxietate la pisici?
Se spune că prima soluție este întotdeauna prevenția, iar acest lucru se aplică și în acest caz. Cel mai simplu mod prin care te poți asigura că pisica ta nu e afectată de stres sau anxietate e să îi oferi un mediu liniștit și stabil, în care ea să se simtă în siguranță.
Este important ca ea să aibă propriul spațiu în casă sau în curte, despre care să știe că îi este dedicat și unde să se poată retrage ori de câte ori simte nevoia să se relaxeze. Iar orice părinte al unui pisoi știe cât de important e să nu încalce acest spațiu, care trebuie să rămână doar al pisicii.
În plus, odată ce pisica ta s-a învățat deja cu o rutină de mese, joacă și somn, este important să nu o schimbi decât dacă e neapărat necesar. Pisicile au nevoie de predictibilitate, de aceea în momentul în care rutina se modifică, ele se pot simți anxioase sau stresate.
Pe lângă prevenție, îți poți ajuta pisica să treacă peste perioadele stresante și cu ajutorul unor suplimente calmante sau dispozitive pe bază de
În cazul suplimentelor, cele mai recomandate sunt cele pe bază de plante, cum ar fi valeriana, sunătoarea sau melisa, care pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății la pisici. Însă înainte de a le administra pisicii tale, este recomandat să discuți cu un medic veterinar, care te poate ajuta să stabilești și dozajul ideal. Poți citi mai multe despre suplimentele alimentare pentru pisici în articolul dedicat de pe blogul nostru.
În ceea ce privește dispozitivele farmaceutice, acestea pot funcționa pe bază de feromoni, cum este și cazul Feliway.
Feromonii sunt substanțe fiziologice produse de animale în mod natural, cere le ajută să comunice cu alți membri ai aceleiași specii. Ei sunt eliberați în mediul înconjurător și pot să influențeze comportamentul sau starea emoțională a animăluțelor, motiv pentru care ei sunt utilizați și în tratarea stresului și anxietății.
Feliway este disponibil în două variante, sub formă de spray pe care îl poți folosi oricând ai nevoie să transporți pisica în locuri diferite sau sub formă de difuser, ideal pentru utilizat acasă.
În momentul în care difuserul este conectat la priză, feromonii din produs sunt eliberați și ajută pisica să se relaxeze atunci când este stresată. Îți recomandăm să folosești acest dispozitiv ori de câte ori ea devine anxioasă sau în perioadele în care ești plecat la birou sau în vacanță, când pisica rămâne singură.
Astfel, știi că ea este liniștită și fericită chiar și atunci când nu sunteți împreună și nici nu-ți faci griji pentru comportamentele agresive pe care le-ar putea dezvolta pe bază de stres.
Descoperă mai multe despre Feliway pe site: https://www.feliway.com/ro