9 idei de joacă pentru pisici fericite și jucăușe

Puii de pisică sunt activi, neastâmpărați și extrem de drăgălași, mai ales când vine vorba de joacă! Le place să vâneze, să sară pe „pradă”, să se ascundă și să se cațăre: aleargă cu o viteză uluitoare dintr-un capăt în altul al camerei când se distrează!

Când sunt încă mici, puii de pisică se joacă alături de frățiori, iar în această perioadă încep să își dezvolte abilitățile de vânat și sărit asupra prăzii! De asemenea, joaca este o modalitate de a-și păstra forma fizică și acuitatea mentală, de a-și însuși comportamente sincronizate cu ritmul naturii și instincte pe care le pot folosi și în sălbăticie.

Iată 9 idei de joacă pentru ca puiul de pisică să se joace cât mai util și frumos. Cele 9 sfaturi de mai jos te vor ajuta să vă distrați de minune împreună (și să-și dezvolte abilitățile naturale de pisică).

1. Alege momentul potrivit!

Sincronizarea este esențială! Cel mai propice interval de joacă este fie dimineața, fie seara, pentru că atunci sunt cele mai atente! Desigur, la urma urmei, orice moment este unul numai bun de joacă!

Nu uita că încă este pui, așa că timpul de joacă trebuie să fie scurt, pentru a evita supra-excitarea sau epuizarea. Îți dai seama că puiul nu prea mai are chef de joacă dacă se îndepărtează singur sau sare pe un raft de sus, unde să nu-l poți ajunge. Nu-l forța să se joace dacă i-a ajuns!

2. Runda de joacă trebuie să fie scurtă

Puii de pisică nu se pot concentra multă vreme; de aceea, perioada de joacă trebuie să fie scurtă și intensă. Încearcă să nu depășești 10 minute de două sau trei ori pe zi și implică alți membri ai familiei (dacă există), pentru a-i dezvolta animăluțului abilitățile de socializare.

După o astfel de rundă, puiul de pisică abia așteaptă să-și petreacă restul zilei explorând casa, mâncând și dormind!

3. Folosește diverse jucării

Cele mai iubite jucării pentru pisici sunt cele care se mișcă repede (de ex., minge care se rostogolește pe podea, un arc cu un șoarece de jucărie la capăt, o cutie de carton numai bună de ascuns). Încearcă diverse tipuri ca să vezi ce îi place cel mai mult, dar mai schimbă jucăriile din când în când; pisicile sunt curioase, și ai mai multe șanse să descopere cu interes o jucărie nouă decât să o folosească pe cea cu care s-a jucat mai devreme.

Chiar și când nu te joci alături de ea, tot își găsește lucruri care să o distreze; o soluție ideală de joacă sunt turnurile pentru pisici pe care se pot cățăra sau sări, de care poți atârna și diferite jucării.

4. Încearcă să faci singur jucării!

Ai să vezi că puii de pisică nu sunt deloc mofturoși când vine vorba de jucării, așa că nu e nevoie să dai o avere ca să-l faci fericit. Cutiile de carton, rolele de hârtie sau chiar lanternele sau laserele pot fi jucării foarte atractive (fi atent să nu îi bagi lumina direct în ochi pentru că îi afectează vederea). Dacă te joci cu lanterna sau laserul, pune-i la final o jucărie pe care să o „prindă” cu ajutorul luminii (astfel, jocul este distractiv, nu frustrant!).

5. Alină-i durerile de dentiție

Puii de pisică au dureri când le ies dințișorii, exact precum copiii mici. Dacă te mușcă de degete în timp ce vă jucați, dă-i o jucărie specială de dentiție. Vei „împușca” doi iepuri dintr-odată: pisica nu te va mai mușca ori zgâria, iar tu o vei dezvăța de un obicei prost.

6. Ajut-o să-și dezvolte abilitățile naturale!

Joaca este un moment ideal ca pisicasă-și dezvolte instinctele: de căutare, ascundere, sărituri și vânătoare!

Dacă explorează o cameră, nimic nu le place mai mult decât atunci când găsesc o gustare într-un colț.

Dacă te joci cu o jucărie care atârnă, dă-i voie să prindă jucăria sau „prada” la final (așa se întâmplă în sălbăticie).

Ajut-o să nu termine jocul cu frustrare – lasă mai jos jucăria ca s-o prindă sau găsește tu primul prada la început; e posibil ca data viitoare să-i vină mai ușor. Astfel, își dezvoltă abilitățile și se distrează în același timp.

7.  Corectează mușcatul – nu folosi mâinile sau picioarele drept jucării 

Când sunt încă pui, pisicile își mușcă în joacă frățiorii, din instinct. Dar mușcătura doare chiar dacă e vorba de pui! De aceea este important să descurajezi mușcatul încă de când este foarte mică.

Nu uita că mușcatul mai poate fi și un mod de a alina durerile de dentiție. Dacă începe să te muște de mâini sau de picioare, dă-i o jucărie specială de dentiție.

8. Pune siguranța pe primul loc!

Dacă folosești arc sau panglică la joacă, asigură-te că puiul de pisică nu se încurcă în ele și nu le mușcă. Dacă jucăriile se deteriorează sau se rup, aruncă-le imediat, pentru că le poate înghiți.

Supraveghează mereu pisica – la joacă și nu numai – uneori se duce în câte un cotlon sau undeva sus și nu mai poate ieși fără ajutor! Pe măsură ce crește, va deveni tot mai ageră la minte și va ști unde să nu se ducă pentru a nu se bloca!

9. Lasă și timp de calmare după joacă

Asigură-i un colțișor confortabil și liniștit puiului de pisică după o rundă activă de joacă. Uneori se pune la tine în poală, alteori își caută colțul preferat din cameră unde să nu fie deranjat de nimeni.

 

FELIWAY Classic Diffuser pus în priză în casă îi conferă siguranță și confort pisicii tale, și o ajută să se simtă sigură și fericită. FELIWAY conține o alternativă identică a feromonului fericirii la pisici, astfel că o ajută să crească și să învețe în ritmul ei, să se simtă relaxată și senină acasă.