Tranzițiile sunt dificile pentru pisici

Cum să îți ajuți pisica să se adapteze la medii noi

Pisicilor le place enorm rutina. Țin mult la programul lor: mănâncă, se îngrijesc, dorm. Mănâncă, se îngrijesc, dorm. Mănâncă, se îngrijesc, … cred că ai înțeles deja ideea!

De asemenea, își adaptează rutina în funcție de programul stăpânilor: știu când te trezești, când ar trebui să le hrănești și când începe joaca. De aceea, orice scenariu nou are potențialul de a le stresa pentru că pisicile nu înțeleg pe deplin circumstanțele care se schimbă în jurul lor.

De exemplu, poate că pisica ta se obișnuise cu faptul că ai lucrat de acasă pe perioada pandemiei, iar acum, că lucrezi din nou în deplasare, poate că o stresează când ajungi seara de la birou. Sau poate te pregătești să te muți în casă nouă sau să aduci un nou partener de cuplu, ceea ce înseamnă că o grămadă de cutii sunt împrăștiate prin casă, iar colțul preferat de relaxare nu îi mai este la îndemână.

Mai mult, dacă ești stresat la muncă sau în relație, comportamentul, tonul vocii și emoțiile sunt diferite de cele obișnuite, ceea ce poate crește nivelul de stres al pisicii.

Cum îți dai seama că pisica e stresată

Pisicile arată că sunt stresate în diverse moduri: prin limbajul trupului, comportament și interacțiuni sociale. Este util, interesant și chiar amuzant să afli toate modurile în care își exprimă pisicile emoțiile!

Când sunt stresate, își lasă coada în jos sau chiar și-o încovrigă în jurul trupului în loc s-o țină în sus (puțin răsucită sau cu un zvâc la capăt). Își țin urechile spre spate sau chiar lipite de cap. Pupilele sunt dilatate sau mari și rotunde. Merg ghemuit sau se furișează. Le vezi în „piloerecție”, adică li se ridică părul de pe gât și spate, iar coada se înfoaie foarte tare, ba chiar își flutură coada înainte și înapoi ca să-și arate că sunt agitate.

Presupunem aici că îți vezi pisica stresată, ceea ce s-ar putea să nu fie cazul pentru că pisicile se ascund de obicei când sunt stresate. (Încearcă să dai de pisică când intră un musafir nou!) Fii atent și la schimbările din mieunat sau la alte onomatopee, dat fiindcă și acestea se schimbă ca reacție la stres. Orice astfel de schimbare comportamentală îți poate da de înțeles că pisicuța ta nu e în apele ei din cauza unor lucruri care se întâmplă în jur.

Cum să îți ajuți pisica să se adapteze

În primul rând, trebuie să știi că pisicile manifestă aceste semne de anxietate pentru că sunt în stare de alertă maximă și nu știu cum să facă față cu succes noilor circumstanțe. Anxietatea este, prin definiție, o modalitate de anticipare a unei potențiale amenințări. Este datoria ta în calitate de stăpân să o ajuți în acest proces de tranziție pentru că în tine are cea mai mare încredere.

Încetinește schimbările sau împarte-le în cât mai multe etape dacă este posibil. Dă-i timp pisicii să proceseze tot ceea ce se întâmplă. Ajut-o să prevadă, să controleze sau să se simtă în siguranță față de evenimentele ce vor urma.

Indiferent dacă schimbările sunt minore sau majore, poți folosi activități și interacțiuni pentru a stabili noi așteptări. Iată ce să încerci:
• Poate că de obicei pui gustările pentru pisică în dulapul din bucătărie și mereu îi dai una sau două când gătești cina. Fă un obicei din asta. Pune gustările într-un loc similar din noua casă și continuă programul obișnuit.
• Dacă te joci mereu pe canapea cu o anumită jucărie pentru pisici la o anumită oră, păstrează obiceiul și dacă îți schimbi canapeaua, pentru ca pisica să se obișnuiască mai repede cu mobila nouă.
• Sau, dacă ți-ai schimbat tu programul, te poți juca folosind aceeași jucărie și aceleași jocuri, dar la o altă oră, pentru ca pisica să se familiarizeze cu noul program.
• Dacă animăluțul s-a obișnuit cu tine în casă toată ziua, dar acum lucrezi din nou la birou, lasă o cămașă purtată și nespălată — care îți păstrează mirosul — în locul unde îi place să doarmă (pe patul tău sau în spatele canapelei). Așa vei păstra ideea că încă ești acolo chiar dacă ai ieșit din casă.
 
Asigură-te că îi sunt îndeplinite toate nevoile, ca să nu-i creezi stres suplimentar. Are acces ușor la litieră ca să nu trebuiască s-o împartă cu alte pisici? Are acces la hrană și apă fără a trebui să concureze cu alte animale? Găsește ușor un colț confortabil dacă vrea să tragă un pui de somn?
 
Dacă îi oferi diverse idei de activități pe parcursul zilei, ai toate șansele să îi reduci stresul: ne referim aici la ocazii de a se cățăra, de a privi pe ferestre sau de a vâna jucării. Unele pisici sunt dispuse și să învețe; de aceea, dacă încerci să îi predai trucuri (să bată lăbuța sau să prindă și să aducă înapoi o jucărie) te alegi cu ore întregi de distracție și poți considera acest timp ca parte a unei noi rutine, ceea ce va face pisica să se simtă mai în siguranță.
 
La final, dar nu în cele din urmă, ai răbdare. Pe măsură ce pisica se obișnuiește cu un program nou, dă-i voie să stabilească ea ritmul. Uneori durează câteva săptămâni până își revine complet și se simte din nou în apele ei.
 

Când să cauți sprijin

Dacă ți se pare că nu reușește să se adapteze, nu ar fi rău să încerci și feromoni, precum cei din FELIWAY Classic (este dovedit clinic faptul că ajută pisicile să rămână calme și senine în perioadele de stres).

Ar fi cazul să încerc și medicamente?

Suplimentele sau remediile care se eliberează fără rețetă sunt și ele eficiente în calmarea pisicii, dar e obligatoriu să ceri sfatul veterinarului înainte de administrare. Mai ai și opțiunea de a-i da medicamente anti-anxietate prescrise de medicul veterinar, mai ales dacă pisica are nevoie de mai mult ajutor în procesul de adaptare. Reține că poți combina metodele descrise mai sus cu strategii de modificare a comportamentului sau a mediului dacă vrei ca efectele să fie maxime.