5 câini speciali și celebri

Pentru fiecare dintre noi, propriul câine este unul special, există însă patrupezi care au jucat un rol important în istorie, în criminalistică sau chiar în industria cinematografică. Mai jos vă povestim despre cinci câini, care se deosebesc de ceilalți prin unele trăsături sau, poate, numai printr-o întâmplare.
    1. Laika – prima ființă pe orbita Pământului

Laika a petrecut cea mai mare parte a vieții sale pe străzile din Moscova, apoi a ajuns pe mâna hingherilor. Acolo a fost aleasă, de către cei din programul spațial sovietic, alături de alți doi câini, pentru a participa la un experiment deosebit, al cărui scop a fost acela de a afla dacă o ființă vie este capabilă să reziste la o lansare în spațiu și la condițiile din spațiu, respectiv care sunt schimbările comportamentale care vor surveni acolo. După o scurtă pregătire, Laica a fost trimisă în spațiu la 3 noiembrie 1957, unde o aștepta o moarte sigură, întrucât nava spațială nu a fost proiectată pentru întoarcere. Pe orbita din jurul Pământului, patrupedul a mai rămas în viață doar câteva ore, dar chiar și așa, a devenit unul dintre cei mai renumiți câini din istorie.

Timbru emis de Posta Romana. Sursa foto: Wikipedia
Afisul filmului Hachi, 2009. Sursa foto: IMDB

2. Hachiko – cel mai loial câine

Câinii sunt recunoscuți pentru loialitatea lor, dar povestea lui Hachiko din Japonia, un câine din rasa Akita Inu, este cu adevărat remarcabilă. Proprietarul său l-a cumpărat în 1923, la o vârstă de două luni. Au petrecut patru ani fericiți împreună, dar în 1927, profesorul japonez Ueno a suferit un atac de cord în timpul unui curs, astfel că nu s-a mai întors niciodată în gara la care câinele său îl conducea zilnic. Ani de zile însă, Hachiko s-a dus la gară în fiecare zi, așteptându-l cu răbdare pe stăpânul său. În 1935, câinele a murit în locul în care îl aștepta, zi de zi, pe profesor. Memoria lui este păstrată, de atunci, de o statuie de bronz și de mai multe filme.

3. Rin Tin Tin – primul câine star de cinema

Unul dintre cei mai renumiți ciobănești germani s-a născut în timpul Primului Război Mondial. Viața sa a fost salvată de un soldat american, care l-a luat apoi în SUA, unde studioul Warner Bros. a descoperit repede potențialul pe care îl avea câinele. Patrupedul poreclit „Rinty” a devenit, astfel, unul dintre primele animale star de cinema. Până la decesul său din 1932 a apărut în 27 de filme. Numele de Rin Tin Tin a fost purtat, mai târziu, de numeroși ciobănești germani, care au jucat într-o serie de blockbuster-e de la Hollywood.

Afis din seria Rin Tin Tin. Sursa foto: IMDB
Kantor. Sursa foto: Pinterest

4. Kántor – cel mai renumit câine-detectiv din Ungaria

În 1953, pe când avea doar o jumătate de an, Kántor și-a început pregătirea experimentală pentru a deveni un câine de investigație, cu stăpânul său Tibor Tóth. Curând a devenit clar că avea un talent deosebit în domeniu, astfel că nu a mai fost o surpriză pentru nimeni că, la finalul cursului de 3 luni, era „șef de promoție”. Primul lor caz comun a fost unul de furt de găini, iar în cei 11 ani care au urmat, au participat la rezolvarea altor 535 de cazuri – având succes în 279 dintre acestea. În timpul activității, cei doi au parcurs împreună 78 000 de kilometri, până când, în 1964, Kántor a trecut peste o mină și a suferit răni fatale.

5. Beast – câinele fondatorului Facebook

Acum câțiva ani, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg și soția au decis că își doresc un câine. Renumitul cuplu a ales un patruped din rasa maghiară Puli, pe care l-a cumpărat de la o crescătorie din statul Oregon, în 2011. Simpaticul cățeluș a fost numit Beast, deține propriul profil pe Facebook și are peste două milioane de followers pe Facebook, fotografiile sale fiind, toate, extrem de reușite.

Beast - Profile Picture. Sursa foto: contul de Facebook al lui Beast.