13 curiozități despre pisicile Tortoiseshell (tortie)

Oare și pisica ta Tortoiseshell are probleme de „tortitudine” sau „pisitudine”? Se întâmplă mai des decât ai crede!
Cunoscute uneori ca „divele” lumii pisicești, acestor „torties” le merge vorba că ar fi indolente, bățoase, adesea nițel distante, dar și independente. Trebuie menționat, totuși, că sunt și pisicuțe foarte loiale și gata de iubit, motiv pentru care nu am renunța la ele pentru nimic în lume!

Frumoase și fascinante; iată 13 curiozități despre pisicile Tortoiseshell (tortie)

1. Sunt numite Tortoiseshell pentru că au blana multicoloră foarte specifică: de obicei un amestec de negru, roșu, maro și portocaliu. Uneori coloritul este mai puțin intens din motive genetice și par mai degrabă ciocolatii ca nuanță, ceea ce înseamnă că au blana mai închisă la culoare.
2. Torties nu reprezintă o rasă anume, ci se regăsesc în diverse rase, precum British Shorthair, Cornish Rex, Ragamuffin, American Shorthair, persane și Maine Coons.
3. Atât pisicile de rasă pură, cât și cele de rasă mixtă pot avea blană de tip tortoiseshell (cu fir lung sau scurt).
4. Varietatea nu se termină aici! Blana poate fi pestriță sau cu pete;  dacă firele de blană par țesute, se cheamă că sunt pestrițe, iar dacă respectivele culori sunt pe zone mai extinse pe tot corpul ,atunci sunt cu pete.  Pisicile Tortoiseshell cu model tigrat sunt adesea numite „torbies”.
5. Cele mai des întâlnite Torties au un amestec aleatoriu de culori numit „mozaic”.
6. Dacă ai o pisică Tortoiseshell cu o culoare pe o parte și altă culoare pe cealaltă parte, atunci este o pisică „Himera”. Uneori au acest model pe cap, alteori pe tot corpul.
7. Pisicile care au trei culori (negru, portocaliu și alb) sunt numite Calico în SUA și Canada.
8. Dacă ești norocosul stăpân al unei pisici Tortoiseshell, probabil că e femelă (asta din pricina cromozomilor)! Cromozomul feminin (X) poartă gena pentru blana portocalie sau neagră.  Dacă poartă doi cromozomi X, femelele au atât negru, cât și portocaliu în blană.
9. Motanii Tortoiseshell au un cromozom X în plus (XXY) – sunt foarte rari și de regulă sterili. Motanii Tortoiseshell sunt 1 la 3000!
10. Torties au o energie debordantă și pot părea încăpățânate;  de aceea, este important să aloci mult timp de joacă – modul cum le crești și timpul pe care li-l acorzi au un impact asupra personalității lor și asupra relației voastre.
11. Mulți cred că puii Tortoiseshell aduc noroc.
12. Au existat mai mute torties celebre de-a lungul timpului!
 • Cattarina s-a numărat printre muzele lui Edgar Allan Poe;
 • Pisica de la Teatrul Astor se numea Marțipan și a trăit 21 de ani;
 • Tama a fost „impiegat” la stația Kishi de pe linia Kishigawa din Kinokawa, Japonia – datoria ei era să întâmpine pasagerii și era plătită în hrană pentru pisici!
 • Cleo și Sarah au fost pisicile Tortoiseshell ale președintelui american Reagan;
 • Pisica oficială din Maryland este o Calico!
13. Sunt mai multe legende și povești din întreaga lume legate de pisicile Tortoiseshell:
 • În SUA sunt considerate „pisici care aduc bani”;
 • În Irlanda și Scoția se spune că aduc noroc stăpânilor;
 • Conform unui mit turcesc, pisicile Tortoiseshell au fost create de un vrăjitor cu ajutorul fumului;
 • În Japonia se crede că protejează navele de fantome, furtuni devastatoare și scufundarea vasului;
 • În Cambodgia, khmerii consideră că au apărut din sângele unei tinere zeițe (poate Nang Kwak) care s-a născut dintr-o floare de lotus;
 • Vechii celți credeau că aduce noroc dacă un motan Tortoiseshell rămâne într-o casă;
 • Conform legendelor populare britanice, poți scăpa de negi dacă îi freci de coada unui motan Tortoiseshell (doar în mai, ce-i drept!);
 • O legendă spune că toate pisicile Tortoiseshell din prezent sunt urmașele unei pisici negre care a adăpostit soarele pe când acesta călca pe Pământ. Pentru că soarele a trebuit să plece din corpul pisicii în grabă, a lăsat câteva raze strălucitoare pe blana ei;
 • Dacă ai norocul să îți apară în vis o pisică Tortoiseshell, se spune că vei avea noroc în dragoste.
Așadar, dacă ești în căutarea unei pisici cu personalitate, orice reprezentantă a acestui trib dominat de femele este alegerea ideală!
Te va ține mereu în priză, dar îți va fi mai loială decât alte pisici. Ca orice altă felină din neamul ei, și tortie așteaptă ca stăpânii să-i ofere tot ce are nevoie: un pat confortabil, hrană și apă, locuri de ascunzătoare, posturi de scărpinat și ceva ajutor să rămână calmă și senină (aici FELIWAY Classic este ideal).