Tot ce trebuie să știi despre căpușe

Auzim din multe surse că trebuie să ne protejăm prietenii blănoși de căpușe, dar poate nu e mereu clar și de ce e atât de important să facem asta.

Căpușele nu sunt niciodată o priveliște plăcută, mai ales femelele umflate de sânge după o masă copioasă. Deși atât masculii, cât și femelele se hrănesc cu sânge, scutul dorsal, care acoperă cu totul spatele masculilor adulți, nu face posibilă absorbirea unei cantități atât de mari de sânge, ca la femelele adulte. Anemierea animalului parazitat este doar una dintre afecțiunile posibile.

Cele mai frecvente căpușe întâlnite în România sunt cele din familiile Ixodes, Dermacentor sau Rhipicephalus. În plus față de căpușele adulte, mai există alte două stadii de dezvoltare ale căpușei, care se hrănesc, de asemenea, cu sânge: larva și nimfa. Larva are 3 perechi de picioare, nimfa are 4 perechi de picioare. Ambele au dimensiuni mult mai mici decât cele ale căpușei adulte. În cazul acestor două stadii de dezvoltare putem constata adesea că acestea sunt atrase de animale într-un număr foarte mare: uneori pot fi între 50-100 de exemplare pe un singur câine!

Este o regulă de bază că o căpușă descoperită trebuie înlăturată imediat, prin cunoscuta mișcare fină, de răsucire. Nu aplicați cremă sau ulei! Căpușa înlăturată trebuie omorâtă, deoarece, dacă supraviețuiește, poate ataca alt câine sau chiar un om.

Căpușa detectează temperatura corpului viitoarei victime și conținutul de dioxid de carbon al aerului expirat, după care sare pe victimă. Se fixează în decursul a două-trei ore, băgându-se sub piele, după care începe să sugă sângele, lucru care poate dura zile întregi. Mulți iubitori de câini nu știu că ele pot ataca și în timpul iernilor mai blânde și scurte, astfel că sunt prezente pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, căpușa Rhipicephalus sanguineus este capabilă să își desfășoare întregul ciclu de viață în interior, astfel că alternanța anotimpurilor nu o afectează deloc. Rezistența mare a căpușelor e dovedită și de faptul că rezistă fără alimentație pe perioade lungi, chiar până la un an.

Este esențial să alegem o soluție care are efect repelent, adică respinge căpușa, împiedicând hrănirea ei cu sângele prietenului tău canin.

Înțepătura de căpușă nu este deloc plăcută, și în plus, reprezintă un pericol uriaș atât pentru animale, cât și pentru oameni, întrucât prin mușcătură se pot transmite numeroase boli, grave și potențial letale precum borrelioza (boala Lyme), febra Q (Coxiella burnetii), virusul encefalitei transmise de căpușă, babesioza (Babesia), erlichioza (Ehrlichia), febra butunoasă (Rickettsia conorii).  Tratamentul acestora poate fi îndelungat, dificil și scump, și poate fi urmat de o perioadă dificilă de convalescență. Așadar, este imperativ necesar să îți protejezi câinele nu doar de prezența căpușelor, ci și de mușcătura lor, deoarece prin mușcătură se transmit aceste boli.

Instalarea sezonului rece nu înseamnă dispariția căpușelor, cât timp temperaturile se mențin peste 5 grade Celsius.

Este important ca parazitul să nu trebuiască să înceapă hrănirea (să intre în contact cu un insecticid din fluxul sanguin al animalului) pentru a fi omorât, ci , dimpotrivă, protecția împotriva căpușelor să acționeze la nivelul suprafeței corporale – pe pielea și blana câinelui tău, astfel încât căpușa să nu se poată atașa și hrăni cu sângele său. Prevenind mușcăturile de căpușă, previi și transmiterea bolilor purtate de aceasta!

Alege responsabil! Sănătatea și viața câinelui tău depind de alegerea Pipetei Avansate, care are efectul repelent împotriva celui mai larg spectru de paraziți externi!