Deși nu putem vorbi, noi, câinii, avem şi alte căi de comunicare cu oamenii: lătrăm, scâncim, mârâim, ne învârtim în cerc și ne folosim lăbuțele pentru a vă arăta vouă cum ne simțim și ce vrem să facem!
Începem să lătrăm pe la vârsta de 8 săptămâni. Așa transmitem semnale de alarmă, salutări de bun-venit sau atragem atenția stăpânului. Mai lătrăm și când ne sperie ceva; unii dintre noi latră la poștaș de cum ajunge la ușă, deși îl văd zilnic!
Scâncim dacă suntem supărați sau entuziasmați.
Mârâim dacă vrem să alungăm ceva (sau pe cineva) ori dacă suntem speriați.
Ne învârtim în cerc de bucurie (mă rog, printre altele). Ne învârtim în cerc și când trebuie să ne facem nevoile sau dacă suntem stresați ori îngrijorați.
A venit vremea să-ți spunem de ce își pun câinii lăbuțele pe tine!
Printre cele mai des întâlnite trucuri „predate” câinelui de stăpân se numără „dă lăbuța” sau „spune: te rog”; dar să știi că noi avem și alte motive când facem asta!
Căutăm atenție
Uneori vrem doar să-ți reamintim că suntem și noi acolo! În ultimii ani, oamenii au început să lucreze tot mai mult de acasă și mereu stai cu nasul în laptop. Uneori nu ar fi rău să iei o pauză de mângâiat cățelul (astfel, se eliberează oxitocină atât la animăluț, cât și la stăpân; amândoi ne simțim mai fericiți!).
Alteori, totuși, încercăm să-ți atragem atenția dacă suntem neliniștiți sau când ne doare ceva; ar fi bine să vezi dacă se schimbă și altceva în modul nostru de comportament; dacă suspectezi că nu ne e bine, o vizită la veterinar e soluția ideală.
„Sunăm” ceasul
Câinii au ceasuri biologice bine stabilite; știm exact când e vremea cinei sau a plimbării. Dacă nu ești pe fază, ne place să-ți reamintim punându-ți o lăbuță în poală (uneori plusăm cu un geamăt sau un scâncet, să fim siguri că ai înțeles mesajul!).
Și noi te iubim!
Ne place tare mult să fim îngrijiți și cocoloșiți, să avem parte de multe mângâieri; unii căței adoră masajul pe burtică; de aceea, simțim nevoia să te răsplătim și ne punem lăbuța pe tine ca să ai și tu parte de mângâierea noastră! Uneori, ne plac mângâierile atât de mult, că punem din nou lăbuța (și ne mișcăm năsucul) ca să te încurajăm să continui!
Tragem un semnal de alarmă
Am un prieten cățel tare special; stăpâna lui nu aude; de aceea, se bazează foarte mult pe prietenul meu să-i atragă atenția dacă se întâmplă ceva în jur (dacă sună cineva la ușă, de exemplu). Dougal (amicul meu deștept) se duce rapid la stăpână și îi pune lăbuța în poală (exact ca și cum ar bate-o pe umăr), iar apoi o conduce spre ușă. E foarte isteț!
Vrem să ne liniștiți și să ne spuneți că totul va fi bine
Deși îmi place să mă cred viteaz, uneori am şi eu dubiile mele! Încerc să fiu curajos în majoritatea timpului, dar îmi ridic lăbuțele și îți zic sincer că mor de frică de câte ori aud artificiile! Atunci vreau tare mult ca stăpâna să mă liniștească și să-mi spună că totul va fi bine; de aceea, mă pun cât mai aproape de ea și îmi așez lăbuța în poala ei, ca să mă asigure că totul e în regulă.
Îmi place la nebunie să am parte de toată atenția stăpânei, dar tot ea știe cel mai bine când sunt stresat sau neliniștit. Limbajul trupului meu îi spune foarte clar dacă sunt îngrijorat (mă tot plimb înainte și înapoi, salivez etc.), iar ea mă liniștește imediat.
Vreți să vă liniștim și să vă spunem că totul va fi bine
Vă reamintim: noi, câinii, suntem foarte sensibili și ne pricepem de minune să descifrăm limbajul trupului la oameni! Simțim când sunteți deprimați sau neliniștiți, iar uneori vă arătăm grija noastră venind aproape și atingându-vă cu lăbuța: așa vă spunem noi că vă suntem alături!
Unii prieteni de-ai mei merg chiar și în spitale (pacienții se liniștesc și se simt mai bine în compania noastră; oxitocina de care vă vorbeam mai sus își face treaba!).

Câinii au o lăbuţă dominantă, ştiaţi asta?
Şi câinii sunt dreptaci sau stângaci?
Un studiu desfășurat de Universitatea din Adelaide a arătat că:
– 34% dintre câini sunt stângaci
– 29% dintre câini sunt dreptaci
– 37% sunt ambidextri
Un alt studiu a demonstrat că:
– 74% dintre câini au o lăbuță preferată (când scot hrana dintr-un tub, de exemplu)
– 58,3% dintre ei preferă lăbuța dreaptă
Femelele și câinii mai în vârstă preferă lăbuța dreaptă
Masculii sunt în mai mare măsură dreptaci decât femelele
În ceea ce mă privește, mă încadrez în cei 37% (grup ambidextru); folosesc orice lăbuță ca să atrag atenția oamenilor!
Fie că vă căutăm atenția sau pur și simplu e vremea de plimbare, ne punem lăbuța pe stăpâni pentru a vă putea comunica diverse lucruri!