Perioada de gestație și nașterea la pisici

Pisicuța ta o să aibă puiuți? Felicitări! Vă așteaptă momente minunate, pline de emoție, împreună! Să vezi cum îi crește burtica, cum se simt micuții înăuntru când o mângâi, să îi pregătești o cutie specială pentru naștere și apoi să aveți grijă împreună de puiuți? Sună ca niște zile foarte speciale! În cele ce urmează vom explora împreună care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi atunci când pisicuța ta este gestantă, de la ce analize și vitamine are nevoie, până la momentul nașterii și grija față de puiuți.

Cât durează gestația la pisici?

Perioada de gestație la pisici este, în medie, de 63-67 de zile, adică aproximativ 9 săptămâni. Este posibil ca această perioadă să varieze ușor, în funcție de fiecare pisică în parte. În timpul acestor săptămâni, pisica ta va trece prin mai multe schimbări fizice și comportamentale, pe măsură ce puișorii se dezvoltă în burtica ei.

Etapele gestației

Prima săptămână (Zilele 1-7)

După împerechere, ovulele fertilizate se vor fixa în uterul pisicii. În această perioadă, pisica poate să nu prezinte semne vizibile de gestație.

Săptămânile 2-4 (Zilele 8-28)

În această etapă, este posibil să observi că pisica devine mai calmă și mai afectuoasă. Mărirea burții devine vizibilă, iar mameloanele încep să se umfle ușor. Acum este momentul să mergi la veterinar, să facă o ecografie, să se asigure că totul este în regulă. Tot el îți va spune ce mai trebuie să faci și ce suplimente alimentare să oferi pisicuței, dacă este nevoie.

Săptămânile 5-7 (Zilele 29-49)

Puișorii încep să crească rapid. Burta pisicii se rotunjește și devine evident că este gestantă. În această perioadă, pisica poate începe să caute un loc liniștit și sigur unde să nască.

Ultima săptămână (Zilele 50-63+)

Cu doar câteva zile înainte de naștere, pisica va deveni mai agitată și va începe să pregătească cuibul. Aceasta este perioada în care trebuie să fii pregătit pentru sosirea puișorilor.

Înainte de naștere: pregătește un loc liniștit și confortabil

Amenajează un cuib pentru pisică într-un loc retras din casă. Poți folosi o cutie mare, căptușită cu prosoape curate sau pături. Asigură-te că locul este bine aerisit și că nu există curenți de aer. Dacă totuși îți caută compania sau vrea să nască în pat, lângă tine, dă-i voie să facă asta, fiindcă asta înseamnă că acolo se simte în siguranță.

Folosește Feliway pentru a crea un mediu calm: acesta este un difuzor care eliberează feromoni speciali, ajutând pisicile să se simtă în siguranță și relaxate. Acesta poate fi de mare ajutor pentru a reduce stresul pisicii tale înainte și în timpul nașterii.

Semne că pisica este pe cale să nască

Comportament de cuibărire

Pisica va începe să caute un loc retras, liniștit și confortabil pentru naștere. Poate aduna materiale moi, cum ar fi pături sau haine, pentru a-și construi un cuib.

Agitație și nervozitate

Pe măsură ce momentul nașterii se apropie, pisica poate deveni mai agitată, plimbându-se prin casă și miorlăind frecvent.

Schimbări fizice

Abdomenul pisicii va fi foarte proeminent, iar mameloanele vor fi mari și plini de lapte. Uneori, poți observa chiar și contracții ușoare ale uterului. Acestea pot începe cu câteva ore înainte de naștere. Pisica poate respira mai rapid și poate începe să se lingă intens în zona genitală.

Cum se desfășoară nașterea la pisici?

Etapa I – Contracțiile: Aceasta este faza în care cervixul pisicii se dilată și contracțiile devin regulate. Această etapă poate dura între 6 și 12 ore, iar pisica poate fi neliniștită și să miorlăie frecvent.
Etapa II – Nașterea puișorilor: În această etapă, fiecare puișor este născut, unul câte unul. Timpul dintre nașterea fiecărui pui poate varia de la câteva minute până la o oră. De obicei, o pisică naște între 2 și 6 puișori. Aceștia sunt născuți împreună cu săculețul amiotic pe care ea îl va rupe și va încerca să rupă și cordonul ombilical la fiecare. În această etapă o poți ajuta și tu, dacă te lasă, foarte ușor, dacă vezi că rămâne în urmă cumva. Poți să te asiguri că săculeții sunt rupți imediat și cordoanele ombilicale la scurt timp după naștere.
Etapa III – Eliminarea placentei: La final, pisica va expulza placenta. Este important să monitorizezi acest proces pentru a te asigura că aceasta a fost eliminată. Uneori, pisica va avea instinctul să o mănânce, iar asta este în regulă, o poți lăsa, pentru că îi dă energie, având foarte multe proteine.

După naștere: asigură-te că este hrănită corespunzător

Hrănirea

Oferă-i mâncare bogată în nutrienți și multă apă proaspătă. Pisica va avea nevoie de energie suplimentară pentru a-și alăpta puii. Vezi și dacă puii sunt confortabili să sugă lapte de câte ori au nevoie. Altfel e posibil să nu aibă destul și să trebuiască să suplimentezi tu, cu biberonul.

Igiena

Păstrează cuibul curat, schimbând prosoapele sau pătura zilnic. Asigură-te că puișorii sunt curați și bine îngrijiți, dar nu îi atinge prea mult, mai ales în primele săptămâni. E bine să știi că ei preferă să stea într-un loc ascuns, la întuneric, unii lipiți de ceilalți și nu vor deschide ochii decât peste câteva zile.

Monitorizarea

Observă comportamentul pisicii și al puișorilor. Dacă observi semne de complicații, cum ar fi febră, sângerări anormale sau refuzul de a mânca, consultă imediat un medic veterinar.

Gestația și nașterea la pisici sunt momente pline de emoție și responsabilitate pentru orice stăpân. Înțelegerea semnelor și a etapelor acestui proces te va ajuta să îți susții pisica pe tot parcursul acestei perioade. Cu atenție, îngrijire corespunzătoare și un mediu liniștit creat cu ajutorul difuzorului Feliway, poți asigura că nașterea se desfășoară în cele mai bune condiții și împreună vă veți bucura de momente pline de iubire.

CevaPufos