Infestarea cu paraziți intestinali la pisici

Iubitele noastre feline aduc zi de zi bucurie și cozonăcei în viețile noastre. Ca toate celelalte animale, ele sunt susceptibile la diverse probleme de sănătate, inclusiv infestarea cu paraziți. Deși o parte dintre aceștia pot fi observați cu ochiul liber, riscul paraziților interni este întotdeauna un factor de luat în calcul când evaluăm starea de sănătate generală a pisicilor.

Paraziții intestinali sunt organisme care trăiesc uneori în interiorul corpului felinelor, de obicei în tractul digestiv. Aceștia pot provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv diaree, vărsături, pierdere în greutate și anemie Care este cea mai bună protecție împotriva acestora? Prevenția. O deparazitare internă și externă periodică este esențială pentru a asigura bunăstarea pisicilor pe termen lung. Acest timp de infestare este foarte comun, însă poate fi evitat cu ușurință odată ce sunt respectate câteva indicații.

În articolul de astăzi, ți-am pregătit mai multe informații despre măsurile de precauție pe care le poți lua, dar și despre cum poți depista o posibilă infestare parazitară. Până atunci, însă, îți propunem să afli mai multe despre principalii paraziți care pot reprezenta o problemă:

● Viermi rotunzi: Acești viermi subțiri ca niște fire sunt printre cei mai comuni paraziți la feline, afectând adesea pisoii. Ei pot provoca diaree, vărsături și pierdere în greutate.
● Tenii: Corpul teniei este plat segmentat, iar parazitul este transmis prin ingerarea de rozătoare sau insecte infectate. Simptomele date de prezența acestora în corp sunt similare cu cele cauzate de viermii rotunzi..
● Viermi cârlig: Așa cum o spune și denumirea, acești paraziți au formă de cârlig, se atașează de mucoasa intestinală și pot provoca anemie și slăbiciune.
● Viermi la inimă: Trăiesc în inimă și vasele de sânge și pot provoca probleme grave de sănătate, inclusiv insuficiență cardiacă.

Chiar dacă fiecare dintre aceștia pot fi un pericol real în cazul felinelor, este relevant să știi că pot fi identificate rapid, iar odată depistată problema, poate fi rezolvată cu ușurință.

Acum că știm care sunt potențialele amenințări în ce privește infestarea cu paraziți intestinali la pisici, știm și că simptomele pot varia în funcție de tipul de parazit și de severitatea infecției. Cu toate acestea, atenția față de felina ta este prima protecție și prevenție împotriva problemelor de sănătate. Astfel, când examinezi pufoasa, este bine să știi că unele semne comune includ:

● Probleme digestive: Diareea, vărsăturile și pierderea poftei de mâncare sunt simptome uzuale ale paraziților intestinali;
● Pierdere în greutate: Dacă o pisică nu ia în greutate sau pierde în greutate, aceasta ar putea fi din cauza unei infestări cu paraziți care absorb nutrienți;
● Letargie și slăbiciune: Paraziții pot epuiza energia unei pisici, făcând-o să pară obosită și neinteresată de activitățile sale obișnuite;
● Paraziți vizibili: În unele cazuri, este posibil să observi viermi în scaun, atunci când cureți litiera.

null

Prevenirea infestării cu paraziți intestinali

Așa cum am mai spus, prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea, iar cu precauții adecvate, poți reduce semnificativ riscul de infestare cu paraziți intestinali. Iată câteva măsuri preventive pe care le poți lua:

Deparazitează pisica regulat: urmează recomandările medicului veterinar pentru intervalele de deparazitare, care pot varia în funcție de vârsta și stilul de viață al felinei. Pisoii au adesea nevoie să fie deparazitați mai frecvent decât pisicile adulte, iar cele gestante sau care alăptează ar trebui, de asemenea, să fie deparazitate regulat. Poți să îi administrezi chiar tu acasă un comprimat pentru deparazitat precum Cestal Cat – inamicul numărul unu al paraziților interni, veterinarul îți poate oferi mai multe detalii despre acesta.

Limitează accesul la exterior: chiar dacă pisica ar putea fi curioasă în legătură cu orice înseamnă mersul afară, să îi limitezi accesul la lumea din exterior poate reduce expunerea acesteia la purici, căpușe și alte organisme care pot transmite paraziți intestinali. Dacă totuși o lași afară, ia în considerare să o ții într-o curte împrejmuită sau să o supraveghezi îndeaproape cât timp se plimbă.

Practică o bună igienă: curăță litiera zilnic și spală-te pe mâini după ce ai atins felina sau litiera acesteia. Acest lucru poate ajuta la prevenirea răspândirii paraziților de la pisică la tine, familia ta sau la alte animale de companie din casă.

Inspecteaz-o regulat: verifică periodic pielea și blănița pentru purici și căpușe și caută semne de paraziți intestinali, cum ar fi viermi în scaunul acestora. Dacă observi orice semne de paraziți, du animăluțul imediat la veterinar pentru diagnostic și tratament.

Sfaturile de mai sus îți pot fi de folos în a-ți menține prietenul pufos fericit și sănătos. Nu uita că cea mai bună protecție împotriva potențialelor pericole pentru sănătatea sa este prevenția.