Cum sunt afectate animalele de schimbările de temperatură

Diferențele de temperatură pot fi dificil de gestionat pentru mai toate animalele de companie, iar în perioada iernii, când frigul ne afectează pe noi toți, este esențial să acorzi o atenție deosebită și patrupezilor.

Indiferent că ai un câine alături de care te bucuri de plimbări lungi în fiecare iarnă sau că ai o pisică pe care o lași să exploreze prin zăpada de pe terasă atunci când ești acasă, să cunoști efectele pe care schimbările de temperatură le au asupra animalelor îți va fi de ajutor.

Expunerea la frig poate fi periculoasă pentru animalele de companie indiferent că vorbim de căldură excesivă sau de ger. Chiar dacă intrați în casă după fiecare plimbare pe afară, ține minte că pisicile și câinii nu își pot regla temperatura corpului la fel de eficient ca oamenii, iar sensibilitatea la frig acestora poate duce la supraîncălzire sau hipotermie, în funcție de gradele la care sunt expuși.

Astăzi discutăm despre câteva dintre semnele care trebuie să îți atragă atenția, dar și despre riscurile pe care le implică vremea caldă și cea rece pentru prietenii noștri pufoși. Animalele au nevoie de o anumită temperatură a corpului pentru a supraviețui, la fel ca oamenii.

În cazul câinilor, o temperatură normală se încadrează între 37,5 – 39,5 grade Celsius, iar în cazul pisicilor, este de 38-39 grade Celsius. Când aceasta scade sub aceste valori, apare riscul ca animalul să treacă printr-un șoc termic, iar pe măsură ce acesta este expus la frig pentru o perioadă mai lungă de timp, hipotermia poate genera diferite alte probleme. Totodată, dacă ai un animal de companie tânăr, bătrân, sau diagnosticat cu anumite afecțiuni, trebuie să știi că acesta are o sensibilitate mai mare la frig, iar atenția de care au nevoie pentru a face față cu succes frigului este mai mare decât în cazul animăluțelor sănătoase.

Pentru că știm că îți va fi de ajutor iarna aceasta, ți-am pregătit un checklist rapid pe care îl poți face de fiecare dată când veniți de la plimbare sau încheiați o sesiune de stat pe afară pentru a te asigura că animalul tău de companie este în regulă. Este suficient să efectuezi chiar tu o examinare pentru a identifica eventualele:

● Tremurături sau frisoane – pentru că termoreglarea nu se întâmplă la fel de ușor ca în cazul oamenilor, câinii și pisicile pot avea blănița zburlită din cauza frigului, iar o schimbare bruscă de temperatură ca cea de la plimbarea afară prin frig și întoarcerea la căldura de acasă pot provoca tremuratul acestora;

● Mâncărime și roșeață – dacă îți protejezi câinele sau pisica de frig cu ajutorul hainelor speciale atunci când ieșiți la plimbare, asigură-te că alegi unele din materiale calitative. În caz contrar, acestea le pot provoca eczeme. Dacă identifici pe pielea animalului tău roșeață sau observi că acesta se scarpină mai mult decât de obicei, ia în calcul o posibilă alergie la frig;

● Pernuțe reci sau lezate – indiferent de locurile în care alegi să îți plimbi animăluțul, trebuie să ții cont de faptul că în realitate, contactul pernuțelor acestuia cu asfaltul înghețat sau cu alte suprafețe foarte reci poate avea efecte negative asupra acestora. Astfel, lăbuțele au întotdeauna nevoie de atenția și grija ta după orice plimbare afară. O modalitate bună de a le proteja de frig este utilizarea unui șampon special, care să le ofere grija pentru o piele cu adevărat hidratată: Douxo S3 le oferă o triplă protecție asupra pielii deoarece întărește bariera mecanică a pielii, reface echilibrul florei microbiene de apărare și reduce iritația;

● Slăbiciune sau letargie – un prim semn că temperaturile scăzute sunt dificil de gestionat de către prietenul tău necuvântător poate fi schimbarea în starea sa de spirit: dacă observi că este mai puțin activ sau chiar letargic, cel mai probabil, corpul său își activează modalități de a economisi energie și căldură – asigură-te că îi oferi și tu la rândul tău mai multă grijă decât de obicei;

● Respirație dificilă – în timpul expunerii la frig, animalele pot dezvolta diverse probleme respiratorii, iar când animalul tău pare că respiră sacadat după o plimbare de iarnă, poți fi sigur că are nevoie de căldură suplimentară pentru a se stabiliza din nou;

● Un refuz – în final, cea mai bună metodă pentru a-ți da seama dacă merită sau nu să ieși afară la zăpadă cu animalul tău de companie este tocmai prima sa reacție: dacă pare reticent sau chiar speriat, cel mai probabil, frigul îl face să se simtă inconfortabil. Alege întotdeauna momente din zi în care plimbările voastre să se poată desfășura în condiții plăcute pentru amândoi și bucurați-vă de sezonul rece împreună fără probleme!

Care sunt momentele în care trebuie să monitorizezi cu adevărat starea de sănătate a pufosului tău? Dacă observi că animăluțul tău tremură incontrolabil sau a devenit letargic, respirația sa este rapidă și superficială, iar pielea îi este rece și palidă, acestea pot fi primele semne de șoc hipotermic. Este vital să îl aduci cât mai rapid în interior, într-un loc călduros, să îl învelești într-o pătură sau o haină caldă și să îi oferi apă caldă sau lapte cald. În cazul în care își pierde complet conștiența, sună la medicul veterinar și asigură-te că animalul beneficiază de ajutor specializat.

Așadar, pentru o iarnă de care să vă bucurați amândoi, asigură-te că ești vigilent înainte și după fiecare plimbare și ia măsurile esențiale pentru a-ți proteja animalul de companie de schimbările de temperatură pe care inevitabil le va experimenta. În cazul care intenționezi să-ți lași pisica singură acasă în vacanța de Crăciun, evită anxietatea de separare și folosește o metodă eficientă pentru ca aceasta să rămână calmă: un Feliway lăsat în priză o va păstra liniștită.

Deja vă cunoașteți suficient de bine cât să îi poți identifica fiecare nevoie specifică, astfel că în caz de vreme rea, știe că are pe cine conta.