Care-i treaba cu pisicile și cutiile de carton de le plac atât de mult?

Iată marile întrebări ale vieții la care se caută răspuns: Universul este real? Care este sensul vieții? De ce pisicilor le plac atât de mult cutiile de carton?

Mulți proprietari de pisică își cheltuiesc banii agonisiți cu greu ca să le cumpere jucării scumpe și culcușuri confortabile de care nici nu se ating. Dar ce anume le stârnește interesul absolut de fiecare dată? Cutia de la orice colet pe care-l primești.

Nici nu contează dimensiunea. Indiferent cât de mică este cutia și cât de mare este pisica, va face orice efort și își va folosi flexibilitatea să încapă în ea. Nu am reușit să ne dăm seama care e farmecul cutiilor din carton… până acum.

Repetiția e mama învățăturii

Câte materiale video ai văzut online cu pisici care se bagă în și ies din cutii? Dacă ești ca mine, O GRĂMADĂ! Dar de ce le place așa de mult să se ascundă în cutie ca apoi să sară pe jucăria preferată, pe alt animal sau pe piciorul tău?

Pisicile sunt atrase instinctiv de spațiile mici precum cutiile de carton pentru că sunt ideale pentru tipul lor de „vânătoare”: le place să stea la pândă și apoi să sară dintr-odată pe pradă.

Spațiile deschise nu sunt mediul ideal pentru aceste prădătoare mici. În schimb, cutiile de carton  sunt locul perfect de ascunzătoare, unde pot să aștepte răbdătoare și să supravegheze ce se întâmplă în jur înainte de a se arunca asupra prăzii. Cutiile de carton sunt ca o mantie invizibilă.

Dacă încap în ea, merge de un pui de somn

Îți mai amintești cât de mult îți plăcea să faci corturi când erai mic?! De ce? Pentru că îți făceai propria ascunzătoare unde te simțeai confortabil, în siguranță și, mai presus de toate, simțeai că e AL TĂU.

Cam așa e și cu pisica și cutiile de carton. Își creează propriul castel din carton, un culcuș unde se ghemuiește și trage un binemeritat pui de somn. Pisicilor le place să doarmă în jur de 18-20 de ore pe zi fiindcă le oferă un sentiment de protecție.

Pune o păturică în cutie ca să o faci și mai confortabilă.

Unde e cald și primitor

Cred că nu există proprietar care să nu fi întrebat la un moment dat „pe unde-o fi pisica?”.

Pisicile nu se ascund doar în cutii. Le mai găsești în chiuveta de la baie, în coșurile de rufe, în valize și pungi de cumpărături. Ce au toate în comun? Sunt mici și bine izolate.

Și de ce le place să stea în locuri așa de înghesuite? Răspunsul e simplu: pisicile ADORĂ să le fie cald și să se ghemuiască în locuri mici; așa își pot regla temperatura perfect pentru un pui de somn. E ca atunci când te bagi sub plapumă în serile friguroase de iarnă.

Nu deranjați

Pisicile sunt animale enigmatice și le place să se ascundă. Spațiile închise precum cutiile de carton sunt ideale când vor să se ascundă dacă se simt amenințate sau agasate de un anumit colocatar, nu dăm nume (începe cu litera „c” și se termină cu „e”).

Un studiu din 2014 că pisicile sunt mai fericite dacă au o cutie de carton pentru că au un loc unde să se retragă.

Se simt mai relaxate când se ascund în cutiile de carton. Cam la fel funcționează și FELIWAY. FELIWAY îi conferă pisicii aceeași senzație de relaxare și siguranță pe care o au când se ghemuiesc în cutia preferată.

Mesajele pozitive transmise o ajută să facă față provocărilor din timpul zilei. Nu mai e nevoie să se ascundă în cutie pentru că FELIWAY creează patru pereți invizibili datorită cărora pisica se simte în largul ei și e plină de încredere. Poate că nu mai iese un filmuleț amuzat de pus pe YouTube, dar eu prefer ca pisica să fie fericită, nu neapărat să mă amuze 🙂