10 soluții pentru anxietatea de separare a căţelului
Perioada care urmează după adoptarea unui cățel este entuziasmantă atât pentru animăluț, cât și pentru stăpân! Pe măsură ce îți cunoști tot mai bine noul companion, vei observa că va vrea să stea pe lângă tine mereu (când e vremea de joacă, de masă, de dormit și oricând simte nevoia!).
Totuși, cățelușii trebuie să învețe să stea și singuri acasă și să rămână calmi atunci când nu mai e nimeni în cameră noaptea, de exemplu (sau când stăpânul pleacă în timpul zilei).
Desigur, la început, căţelului îi va fi greu să se obişnuiască să stea singur. De la naștere s-a obișnuit să stea în așternut lângă frățiori și mamă.
Este important să stabilești reguli de cum aduci căţelul acasă. Nu este ușor, dar dacă stabileşti nişte limite de la bun început, cățelul va ști foarte clar la ce să se aștepte. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să-ți înveți cățelul că este în regulă să rămână singur, că nu i se va întâmpla nimic și că te vei întoarce negreșit!
1. Asigură-te că toată familia respectă regulile! Nu ajungi nicăieri dacă tu îți dresezi puiul să facă anumite lucruri, dar ceilalți din casă nu ţin cont de reguli!
2. La început dă-i comenzi cât mai simple: „stai”, „șezi”. Oferă-i de fiecare dată o recompensă și laudă-l că te-a ascultat.
3. Nu te aștepta să te asculte din prima (stabilește ritmul dresajului în funcție de cățel). Repetiția e mama învățăturii!
4. După ce ți-ai învățat puiuțul să răspundă la „stai” și „șezi”, pleacă din cameră puțin, pentru a-l obișnui încetul cu încetul cu ideea de a sta singur.
5. Dacă dă semne de neliniște, pune o portiță în dreptul ușii (ca să te poată vedea, dar de la distanță).
6. Dacă ai o cuşcă de interior pentru cățel, pune-l să stea acolo câte puțin (asigură-te că spaţiul e confortabil și că are destule accesorii care să-l țină ocupat și să-i distragă atenția!).
7. După ce s-a obișnuit să stea după portiță sau în cuşca de interior, încearcă să închizi ușa, astfel încât puiul să nu te vadă. Începe cu perioade scurte și prelungește durata pe măsură ce se obișnuiește. Dă-i o recompensă de câte ori reușește să stea singur; astfel, va asocia întoarcerea ta cu gustărica și va dori să repete experiența!
8. Reia antrenamentul în perioade diferite ale zilei, timp de mai multe zile (pentru ca puiul să nu asocieze un anumit moment al zilei cu faptul că rămâne singur). Câinii sunt, după cum am mai spus, înclinați spre rutină, dar, dacă vrei să fie flexibil și să se integreze în programul tău (și nu invers), învață-l să stea singur indiferent de moment.
9. Când consideri că puiul stă fără probleme singur (tu fiind în altă cameră), poți începe să ieși din casă puțin și să-l lași înăuntru.
10. Câinii sunt deștepți, nu uita! Asociază diverse zgomote, acțiuni sau momente din zi cu rutina lor cotidiană. De exemplu, dacă iei lesa în mână știu clar că urmează plimbarea! Tot astfel, își dau seama că te pregătești să ieși când iei cheile de la mașină sau poșeta în mână (lucru care îi neliniștește deseori). Dacă îl vezi că se agită când face asemenea gesturi ia cheile, pune-le în buzunar, dar nu pleca nicăieri! Câinele nu va mai asocia cheile cu plecarea din casă.