Știi deja, nu? Pisicile sunt creaturi sensibile! Le place rutina și nu reacționează bine la schimbările de mediu. Uneori e greu să-ți dai seama că pisica este anxioasă sau stresată, dar important este să acționezi repede pentru a elimina orice simptom de stres fizic sau emoțional – animăluțul începe să marcheze teritoriul, să zgârie sau să se ascundă ca să îți arate că este nefericit!
Așadar, dacă observi schimbări comportamentele (fie ele și minore) la animăluț sau dacă ți se pare că nu se poartă ca de obicei, încearcă să afli de ce (cu cât găsești mai repede cauza principală, cu atât pisica va reveni la comportamentul obișnuit!)
Semne de anxietate la pisică
Dacă pisicuța nu mai mănâncă, se comportă agresiv sau își marchează teritoriul în interior, toate acestea pot fi semne că este stresată.
Iată care sunt semnele fizice ale stresului la pisici:
● Are frisoane sau tremurături
● Respirația este accelerată
● Își linge frecvent nasul
● Vocalizează excesiv (prin mârâituri, șuierături, urlete)
● Are pupilele dilatate
● Se ghemuiește frecvent
● Are urechile lipite de cap
● Este letargică și doarme mai mult
● Mănâncă lucruri care nu sunt comestibile (de ex., plastic sau lână)
● Se linge excesiv, provocându-și răni în zonele fără blană
● Suferă de diaree sau vomismente
● A avut fluctuații de greutate (a slăbit sau s-a îngrășat)
Iată care sunt semnele comportamentale ale stresului la pisici:
● Urinează în afara litierei
● Își marchează teritoriul prin casă
● Zgârie mobila mai mult ca de obicei
● Se comportă agresiv cu tine sau cu alte animale de companie
● Miaună constant
● Se plimbă înainte și înapoi prin casă, adesea mieunând în același timp
● Se sperie de orice zgomot sau mișcare
Dacă îți faci griji în legătură cu pisica, du-te mai întâi la veterinar ca să te asiguri că nu a contractat vreo boală. Dacă ți se spune că nu are nimic fizic, atunci este cazul să identifici cauza anxietății (care poate fi de altă natură).
Motive posibile pentru anxietate la pisici
Este destul de greu să îi dai seama care este cauza anxietății pisicii! Pentru a-ți veni în ajutor, îți prezentăm mai jos o serie de întrebări la care să răspunzi pentru a identifica de unde vine problema.
1. Ești sigur că are tot ce-i trebuie la locul potrivit? Pisicilor nu le place ca bolurile de hrană și apă să se afle în apropierea litierei! Sunt animale igienice și nu utilizează litiera dacă nu este bine curățată; de asemenea, vor să aibă un spațiu unde să se refugieze (undeva sus, departe de celelalte animale de companie).
2. Te-ai mutat recent sau ai renovat pe lângă casă? Pisicilor le place ca mediul să fie familiar; de aceea, schimbările majore le deranjează și le provoacă anxietate.
3. Ai adus acasă un alt animal de companie? Durează ceva vreme ca pisica să se obișnuiască cu gândul că nu va mai primi toată atenția în casă. Trebuie să faci eforturi ca pisica și câinele să se înțeleagă mai bine.
4. Familia s-a mărit cu un bebeluș? Uneori pisica este anxioasă din cauza noilor mirosuri și sunete, mai ales dacă până atunci atmosfera din casă era calmă și liniștită.
5. A mai venit vreo pisică în clădire? Dacă felina ta stă pe afară, este posibil ca anxietatea să fie cauzată de sosirea unei noi pisici în zonă.
Ce poți face pentru ca pisica să se relaxeze
Pisicile îți preiau foarte repede stresul: dacă ești îngrijorat sau tensionat, încearcă să te relaxezi, iar pisica va face la fel. Dacă ești total relaxat, dar pisica tot are probleme, asigură-i un mediu sigur unde se poate retrage, pune-i toate cele necesare la îndemână (hrană, litieră etc.), o muzică liniștitoare și acordă-i timp în fiecare zi pentru joacă fără agitație – nu uita că pisicilor le place rutina!
Este esențial să excluzi orice problemă fizică de sănătate; așadar, dacă schimbările benefice pe care le-ai făcut în rutina zilnică nu par să fi avut vreun efect, cel mai bine este să mergi la veterinar.
Încearcă FELIWAY pentru a reduce anxietatea pisicii. FELIWAY CLASSIC Diffuser este o modalitate excelentă de a o calma chiar acasă. Lasă-l în priză pentru ca pisica să primească în permanență mesaje de siguranță și confort, care o vor ajuta să fie pregătită pentru orice provocare!